Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita megye kulturális, turisztikai és vidékfejlesztése

 

 

Hargita Megye Tanácsa április 29-én, csütörtökön online térben tartotta rendes ülését. A napirenden szereplő fő téma Hargita megye stratégiák útján történő fejlesztése volt.

A megbeszélésen részt vett az épp Hargita megyében tartózkodó Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkára is.

Az elfogadott stratégiák révén jól körülhatárolható hosszú távú irányelvek kidolgozását tervezik, amelyek a megye gazdaságának támogatását jelentenék.

Három megyei stratégiát fogadtak el: a vidékfejlesztési stratégiát a 2020-2030 időszakra, a megyei kulturális stratégiát a 2021-2030 időszakra és a megyei turisztikai stratégiát a 2020-2027 időszakra.

„Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek a felmérésben. A stratégia kitér a kis- és nagygazdaságok helyzetére, a helyi értékesítésnek, az egészséges termékeknek és a fejlesztési források felhasználásának témakörére. Hargita megye úttörő megye lehet azáltal, hogy olyan intézkedéseket próbálunk ki, amelyeket elsőként mi indítunk el, jó példát mutatva ezáltal más térségnek, régiónak, megyének is”, mondta Borboly Csaba.

A mezőgazdasági államtitkár a vidékfejlesztési stratégiát hozta szóba:

„Több Hargita megyei gazdaságot terveztünk és hoztunk létre az elmúlt években, a megyében jó pár gazdát ismerek személyesen. Fontos, hogy a gazdákat megfelelően felkészítsük a pályázatok leadására, erről májusban tartunk közvitát. Kérem a pályázatíró cégeket, hogy segítsék a gazdákat a pályázás folyamatában”.

A turisztikai stratégia célja a Hargita megyei szolgáltatók erősítése, turisztikai erőforrásaink kiaknázása, turistacélpontjaink népszerűsítése. A dokumentumot Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke mutatta be.

Bíró Barna Botond alelnök a turisztikai stratégia elfogadása előtt kiemelte a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás Family-firendly programját. Mint mondta, „Udvarhelyszéken található a megye engedélyeztetett szálláshelyeinek csaknem fele. Erre kell alapozni, viszont nem elég csupán a szálláshelyek megléte ahhoz, hogy turistákat csalogassunk a megyébe. Ezért tavaly úgy döntöttünk, hogy a családbarát és biztonságos szolgáltatásokat helyezzük előtérbe. Idén három kategóriában igényelhető a Hargita megyei családbarát tanúsítvány. A szálláshelyek és éttermek mellett turisztikai tevékenységeket is jelölhetnek a vállalkozók, programszervezők”.

A programról bővebben a következő linken olvashatnak: https://visitharghita.com/hu/places/visit-harghita-family-friendly

A megye kulturális stratégiáját Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója mutatta be. A stratégia célja a megye kulturális értékeinek védelme.

A megyei stratégiák mellett elfogadták a megyei tanács programjait is elfogadták, a fiatalok, a család és a hagyományos falu arculatának védelmét szolgáló programokat.

“Hargita megyében különös figyelmet fordítunk a hagyományos falu arculatának védelmére. Ez a program a helyi identitás és turisztikai útlevél kiépítésének kulcsa is “- hangsúlyozta Borboly Csaba.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.