Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ismét áldozatnak akarják feltüntetni magukat Hargita Megye tanácsának képviselői, egy törvénysértő megyecímert javasolva

 

A napokban Hargita Megye Tanácsa “csendben” elfogadta a 271-es számú határozattervezetet Hargita megye címerprojektjének elfogadásáról.

“Csendben” mondjuk, mert megyecímer elfogadása nem mindennap történik, a Hargita megyei intézmény valamennyi hazai és határon túli partnerével való kapcsolattartásban kerül felhasználásra, függetlenül attól, hogy más közintézményről vagy jogi vagy természetes személyről van szó.

Amit próbálunk hangsúlyozni, az a bizarr mód, ahogyan Hargita Megye Tanácsának vezetése kezelni látszik az ügyet, jól tudva, hogy a megyezászló hasonló projektjét végül elutasították.

Azt még nem tudjuk, hogy követték-e az előírt törvényes eljárást, de az biztos, hogy a címerkészítéssel foglalkozó bizottság tevékenysége rendkívül átláthatatlanul működött. Az eredmény egy címer, amely nem tartalmaz utalást a megyei román közösségre, mintha nem is létezne, az egyetlen erre irányuló felhívás július 8-án, az „Informația Harghitei”-ben jelent meg, amikor az érintettek „10 napon belül javaslatokat, észrevételeket vagy véleményt küldhettek a vita tárgyát képező határozattervezetre…”.

Tehát az esetleges érdeklődőknek el kellett volna olvasniuk, és mindenekelőtt meg kellett volna érteniük, mire vonatkozik ez a közlemény, hogy 10 napon belül javaslatot tegyenek, mivel a megyei tanács csapata valószínűleg több éve dolgozik ezen.

Kiemeljük Hargita Megye Tanácsa vezetésének egyáltalán nem elegáns gesztusát, amely ismét erőlteti a román állami intézmény címerének elfogadását, amelyből hiányzik a román közösség reprezentatív jelképe.

Az említett lépésekkel párhuzamosan Borboly Csaba úr konferenciákat is szervez, mint például a szeptember 12-i „Cirkusz helyett keressünk megoldásokat a békés együttélésre” címmel.

Hargita Megye Tanácsának elnöke egyrészt a “békés együttélés” támogatását kéri, másrészt teljesen kizárja a románokat egy olyan projektből, amelynek pontosan ezt a “jó együttélést” kellene kifejeznie.

Több őszinteséget és kevesebb populizmust javaslunk a megyei tanács tisztségviselőinek, ha valóban harmonizálni akarják a közösségi kapcsolatokat. Kár lenne elmulasztani néhány konkrét lépés megtételét ebbe az irányba, főleg, hogy etnikai hovatartozástól függetlenül rendkívül bonyolult idők várnak a közeljövőben a teljes lakosságra.

Megelégedéssel értesültem, hogy a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Polgári Fórumának munkálatain is szóba került a címerkérdés, ahol úgy döntöttek, hogy a megyei tanács határozata ellen fellebbeznek a prefektus intézményéhez annak érdekében, hogy törölje azt.

Meggyőződésünk, hogy megközelítésüket siker koronázza majd, mert Borboly Csabát idézve “fontos a szélesebb körű megbeszélés, és én arra hajlok, hogy megoldást találjunk, és ne cirkuszoljunk”.

I.R.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.