Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ismét a magyar állam kettős mércéjéről

Mindenki ismeri annak a két székelynek, Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak az esetét, akik bombát próbáltak felrobbantani Románia nemzeti ünnepén Kézdivásárhelyen. A román igazságszolgáltatás minden kétséget kizáró bizonyítékok alapján mindkettőjüket öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért. Persze a politikusokat szolgáló propagandát már nem sok tartotta, hogy mártírnak állítsák be a két bűnözőt, de ez egy másik történet.

A magyar állam mind az 1000 napos fogva tartás alatt, mind azt követően nagyszámú képviselőt (parlamenti képviselőket, államtitkárokat, diplomatákat) küldött a szóban forgó két személyt meglátogatni, nyilvánosan megvádolva a román államot, hogy hamis bizonyítékok alapján ítélte el őket. Nem igazán értjük, hogy a román állam hogyan fogadta el a sok mizériát anélkül, hogy reagált volna, de ez egy másik vita tárgya.

Abban az időben a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy Bekét és Szőcsöt „a román állam visszaéléseinek elviseléséért tanúsított sztoicizmusért” oklevéllel és egy éremmel jutalmazza, amiket Csoti György, a Magyar Országgyűlés egykori fideszes tagja, jelenleg a Kisebbségek Jogvédő Intézetének elnöke adott át. MEGHATÓ!!! Még egy kicsi, és szobrot állítanak nekik.

De nézzük tovább, mert ha a magyarországiak és romániai tanítványaik őszinte cselekedeteiről lenne szó, akik valóban azt hitték volna, hogy kettejük tettei nem jelentenek nagy fenyegetést, akkor talán nem kommentálnánk, de ugyanakkor a romániai bűnözőket támogató magyar állam szintén terrorcselekmények miatt 17 év börtönre ítélte Budaházi Györgyöt, Beke és Szőcs mentorát.

Érdemes megemlíteni, hogy mind Budaházi, mind Beke és Szőcs ugyanannak a magyar szélsőséges pártnak, nevezetesen a „64 Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak” (HVIM) a tagjai, amely a „székely terroristák” elítélésével egyidejűleg illegálissá vált Romániában. Miért van a magyar államnak ez a kettős mércéje? Mit üzen ez? Magyarország vajon nem akarja-e fenntartani a nacionalista, szélsőséges érzelmeket és fellépéseket radikalizálódási tendenciákkal a szomszédos államokban, de a saját portáján nem?

Nem lenne újdonság…. nagy hagyománya van a szomszédoknak bajt okozni. Az a jó, hogy Romániában Bekét és Szőcsöt nagyon is jól ismerik, és a világ nemigen foglalkozik velük. Jó az a rész is, amelyben Beke és Szőcs mindenféle visszaélésre hivatkozva beperelte a román államot, de sajnálatos módon veszítettek, az európai igazságszolgáltatás Romániának adott igazat, visszautasítva kettejük minden vádját, de erről senki nem mond semmit.

Tehát, ha Romániában egy terrorcselekményt elkövető magyar nemzetiségű, 5 év börtönbüntetésre ítélt bűnözőt Magyarországot képviselő személyek támogatnak, védenek, sőt bátorítanak, de ha Magyarországon azonos típusú, azonos etnikumú bűnözőt ítélnek el, hasonló tettekért 17 év börtönre, akkor senki nem háborog.

Felteszem a kérdést: Hány év börtönt kapna egy magyarországi román nemzetiségű, ha azt tervezné, hogy bombát robbantat Magyarország nemzeti ünnepén Budapesten? Vajon bármelyik román politikus lenne olyan szemtelen, hogy egy magyarországi terrorcselekményekkel vádolt románt megszánjon?

Iosub Robert
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.