Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ismét székely rovásírással próbálkoznak Csíkszereda bejáratánál

Csíkszeredában a polgármesteri hivatal ismét székely rovásírással felírt táblákat szeretne elhelyezni a város bejáratánál! Az ország törvényeivel és az érvényben lévő normákkal dacolva ezt a próbálkozást „a város bejáratainál elhelyezett táblák egységesítéseként” próbálják álcázni. Valójában útjelző jellegű táblák, amelyek a város bejáratát jelzik majd, és teljesen más ábécével írt, úgynevezett székely nyelvű említést is tartalmaznak majd.

Bár ezt a próbálkozást a múltban leállították, a helyi képviselő-testület korábbi határozatát, amely székely rovásírással jelezné a város bejáratát, perben megtámadta a prefektusi intézet, és az ügyet megnyerték, a „székely ábécét” nem használták feliratozásra.

Sértő az a mód, ahogyan ismét etnikai értelemben próbálják megjelölni a területet azzal, hogy ezt a város, a megye és egyébként az ország számára használhatatlan és megfejthetetlen úgynevezett ábécét akarják használni. Az előző perben is bebizonyosodott, hogy ez a felirat nem használható, mert Csíkszeredában a népszámláláskor magukat „székelynek” valló polgárok aránya nem haladja meg az 1%-ot sem!

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma határozottan elítéli ezt az újabb kísérletet a terület etnikai értelemben történő megjelölésére, és ezúton is kérjük az eljárások megszüntetését, valamint a város energiájának és pénzének befektetését Csíkszereda fenntartható, komoly, hosszú távú projektjeibe, amelyek összefogják a környék lakóit, nem megosztanak! Megjegyezzük, hogy minden jogi eszközzel élni fogunk, hogy megakadályozzuk ezt a joggal és a józan ésszel ellentétes megközelítést.

Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma

Dragoș Burghelia-elnök
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.