Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A nyártól az EU bevezeti a COVID útlevelet// Digitális zöldigazolvány a szabad mozgás biztosítására

Az Európai Bizottság március 17-én javasolta egy elektronikus zöldigazolvány bevezetését az EU-n belüli szabad mozgás biztosítására a Covid-19 járvány idején.

A Covid útlevél 2021 nyár elejétől lesz érvényes Európában. Digitális zöld igazolványnak fogják hívni és azt fogja igazolni, hogy a tulajdonosa be van oltva Covid-19 ellen, negatív a SARS-CoV-2 tesztje, vagy átesett a betegségen.

A zöldigazolvány digitális vagy papíralapú változatban, díjmentesen lesz elérhető. Egy QR-kódot tartalmaz majd, amely garantálja a biztonságosságát és hitelességét. Az EB egy portált fog kiépíteni az összes igazolvány Unió-szerte történő ellenőrzésének biztosítására, és emellett támogatást nyújt a tagállamoknak az igazolványokkal kapcsolatos technikai intézkedések végrehajtása terén. Továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy az utazók esetében mely népegészségügyi korlátozásoktól tekintenek el, de az ilyen mentességeket egységesen kell alkalmazniuk minden digitális zöldigazolvánnyal rendelkező utazóra.

Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök elmondta: „A zöld elektronikus tanúsítvány az egész EU-ra kiterjedő megoldást kínál annak biztosítására, hogy az uniós polgárok élvezhessék az EU-ban a szabad mozgást támogató harmonizált digitális eszköz előnyeit. Ez egy pozitív üzenet, amely támogatja a gazdasági fellendülést. Fő célunk egy könnyen használható, megkülönböztetésmentes és biztonságos eszköz biztosítása, amely teljes mértékben tiszteletben tartja az adatvédelmet. És folytatjuk a munkát más partnerekkel való nemzetközi konvergencia érdekében.

Didier Reynders igazságügyi biztos elmondta: „A zöld elektronikus tanúsítványok bevezetésével európai megközelítést alkalmazunk annak biztosítására, hogy az uniós polgárok és családtagjaik ezen a nyáron biztonságos és minimális korlátozásokkal utazhassanak. A zöld elektronikus tanúsítvány birtoklása nem lesz a szabad mozgás előfeltétele, és az ilyen tanúsítvánnyal nem rendelkező személyek semmilyen módon nem kerülnek hátrányos megkülönböztetésbe. Az EU-szintű közös megközelítés nem csak abban segít, hogy fokozatosan helyreállítsuk az EU-n belüli szabad mozgást és elkerüljük a széttagoltságot, hanem esélyt ad a globális normák befolyásolására és az értékek, például az adatvédelem alapján történő példamutatásra is. ”

A digitális zöldigazolvány háromféle igazolványt foglal magában: egy oltási igazolványt, egy (RT-PCR teszt vagy antigén gyorsteszt elvégzéséről kiállított) tesztelési igazolványt és egy, a COVID-19 megbetegedésből való felgyógyulást tanúsító igazolványt.

Az igazolványokat digitális vagy papíralapú változatban állítják ki. Mindkét változat rendelkezni fog egy QR-kóddal, amely tartalmazza a kulcsfontosságú információkat, valamint egy digitális aláírást a dokumentum hitelességének igazolására.

A digitális zöldigazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat a kezdeményezéshez. Az igazolványt ki kell állítani az EU-ban lakóhellyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok és a más tagállamokba történő utazásra jogosult látogatók számára is.

A digitális zöldigazolvány rendszere átmeneti intézkedés. Amint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti a COVID-19-világjárvánnyal összefüggő nemzetközi népegészségügyi szükséghelyzet végét, a rendszert felfüggesztik.

Ahhoz, hogy a rendszert még a nyár előtt kialakíthassák, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak mielőbb el kell fogadnia ezt a javaslatot.
Ezzel párhuzamosan a tagállamoknak végre kell hajtaniuk az e-egészségügyi hálózat keretében elfogadott technikai standardokat és a bizalmi keretrendszert, hogy biztosítsák a digitális zöldigazolványok időben történő bevezetését, interoperabilitását és a személyes adatok védelmének teljes körű betartását. A cél az, hogy a következő hónapokban lezáruljon a technikai munka és befejeződjön a javaslat kidolgozása

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.