Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A románok diszkriminálása Hargita megyében 2022-ben elérte a tetőfokát, a hatóságok pedig alszanak

 

A Hargita megyei románok diszkriminációja elérte az elviselhetőség határát. Túl a román nyelvhasználat okozta problémákon, túl a telefonközpontok magyarul válaszoló robotjain, bár azok román állami intézményekéi, túl a románokat érő számtalan diszkrimináción, amelyekkel szemben a román állam passzívan áll, most új szintre lépett.

A kulturális, művészeti, sporttevékenységek meghirdetése, népszerűsítése és lebonyolítása kizárólag magyar nyelven történik.

Mondanom sem kell, felhívtam a hatóságok figyelmét, hogy a románok ki vannak zárva ezekből a tevékenységekből, a kormány politikai akarata kedvez a románok diszkriminációjának saját országukban. Annyira elkeserítő románnak lenni Csíkszeredában, hogy már nincs kedve az embernek kimenni az utcára.

Hogy az egész ország lássa, mit jelent románnak lenni Hargita megyében, elmentem a legutóbbi fesztiválra, ami Csíkszereda központjában volt megtartva, közpénzből, és ahol nem volt mit keresni, ha egy magyarul nem tudó román voltál.

Iosub Robert

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.