Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszereda: A mobilitási pályázatról egyeztettek

 

 

A Központi Fejlesztési Ügynökség munkatársaival egyeztetett Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester március 23-án Gyulafehérváron a Csíkszereda város által benyújtott mobilitási pályázatról. A városvezetés és az ügynökség is elkötelezett a pályázat megmentésében, de a folytatáshoz újraelemzés szükséges.

Csíkszereda önkormányzata mintegy 114 millió lejes vissza nem térítendő európai uniós és állami támogatást pályázott meg a 151 millió 745 ezer lej értékű beruházásra, amely Csíkszereda forgalmának javítását szolgálná.

A mobilitási óriásprojekt magában foglalja a Kossuth Lajos és a Hargita utca felújítását, a vasúti felüljáró korszerűsítését, a távolsági buszállomás felújítását és 23 autóbusz vásárlását, valamint forgalommenedzsment-elemek beszerzését.

„A Kossuth Lajos utca felújítására vonatkozóan a közviták sem voltak megfelelően előkészítve, de ennél is súlyosabb probléma, hogy a Brassói Regionális Építkezési Felügyelet álláspontja szerint a városközpont naprakész övezeti rendezési tervének (PUZ) hiányában ilyen mértékű beavatkozás nem lehetséges. A PUZ elkészítése időigényes munka, mire végzünk vele, lejár a pályázat határideje” – fogalmazott Korodi Attila.

A városvezetésnek és az ügynökségek közös a célja: megmenteni a pályázatot. Az ügynökség arra kérte a várost, hogy térjen vissza a pályázatot megalapozó dokumentumokhoz: elemezzék, hogy a széndioxid-kibocsátás elvárt csökkenéséhez elégséges lenne vagy sem mindössze intelligens forgalmi rendszerek építése a Kossuth Lajos utcába, minimális építkezési beavatkozással, amelyek PUZ nélkül is kivitelezhetők. Ha ilyen feltételek mellett a károsanyag-kibocsátás nem csökkenne kellő mértékben, a teljes pályázat meghiúsulhat.

A felüljáró újjáépítéséről ugyanakkor a legrosszabb esetben sem mond le a város.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.