Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Két beteg meghalt egy intenzív terápiás osztályon keletkezett tűzben, további 20 beteget pedig evakuáltak

Tűz ütött ki csütörtök reggel egy COVID-kórházban. Ploieşti-en, a járványkórházban történt. Két beteg életét vesztette, további 20 embert pedig a tűzoltók evakuáltak.

fotó: ISU Prahova

Egy ápolónőnek, aki megpróbált megmenteni egy beteget, kigyulladt a védőruhája, és égési sérüléseket szenvedett a testén. A tűz a Ploieşti-i Movila Vulpii Covid háttérkórház földszintjén történt, nem sokkal négy óra után. Több mint 20 beteget ápoltak ott. A lángok elborították az egyik termet, amelyben két férfi feküdt, 74, illetve 75 évesek. Mindketten életüket vesztették. A riasztó azonnal megszólalt, a tűzoltók a helyszínre érkeztek, és perceken belül eloltották a tüzet. A két beteg számára azonban már késő volt.

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség szerint a kórháznak nem volt tűzvédelmi engedélye. Tűzoltósági források szerint ez ismert helyzet volt, sőt februárban az ISU Prahova ellenőrzést is tartott.

Akkor sok szabálytalanságot találtak, a kórház vezetését annak idején 10 000 lejre bírságolták. Februártól mostanáig, mondják az ISU képviselői, ezeket a problémákat nem orvosolták, bár több mint 9 hónap telt el az utolsó ellenőrzés óta.

A Ploieşti- i Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója, Bogdan Nica orvos csütörtökön a fertőző osztályon kitört tűz után kijelentette, hogy a villanyhálózat új és le volt ellenőrizve, az egységben oxigénérzékelők is voltak.

A Digi.24-nek azt nyilatkozta: „Új volt a részleg, a gyermekgyógyászat felújított részlege, a villanyhálózat új volt és le volt ellenőrizve, az oxigén rámpák tavaly, a 3. hullám előtt kerültek beépítésre. A személyzet be volt tanítva, ennek bizonyítéka, hogy azonnal beavatkoztak, de egy másodperc töredéke alatt… Isten tudja. Megmozdult az ágy, dörzsölődött valamihez és egy oxigénszikra… Voltak oxigéndetektorok is, ott volt minden, ami kellett, de valószínűleg a beteg letépte a maszkját, és az oxigén a levegőbe került. Ezt a szakemberek fogják kideríteni.”

„A nem kívánt esemény 4 óra után történt, vörös beavatkozási tervet alkalmazták, többek között Prahovaból is. A tüzet nagyon gyorsan eloltották, de sajnos két ember meghalt, nyilvánvaló, hogy egy más jellegű vizsgálat fogja megállapítani az okokat. 15 beteget szállítottak át a Ploiesti-i Megyei Kórházba értékelésre. Az abban a szobában tartózkodó nővért Floreascába szállították égési sérülésekkel. Az értékelés után meglátjuk, nyilván Ploieștire fogják kórházba szállítani és kezelni. Oxigénnel kapcsolatos kérdésekről nincs információ, a nyomozás a többi esethez hasonlóan majd megállapítja. Egy felújított részről beszélünk, aminek tűzvédelmi engedélye is volt, de az információkat ellenőrizni kell. Túlterhelt, telített az egész romániai egészségügyi rendszer” – közölte Cseke Attila ma reggel a Digi24-nek.

A Ploieşti-i Ügyészség ügyészei gondatlanságból okozott emberölés miatt indítottak büntetőeljárást a Ploieşti-i Megyei Sürgősségi Kórház fertőző osztályán ápolt két beteg halála ügyében.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.