Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Gyászol az Egyesült Királyság. Elhunyt II. Erzsébet királynő

 

Gyászol az Egyesült Királyság. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án, csütörtökön halt meg a Buckingham-palota tájékoztatása szerint, 96 éves korában.

Erzsébet királynő 70 évig uralkodott, a Nemzetközösségként ismert tizenöt szuverén állam királynőjeként. Ezek a következők: Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Jamaica, Bahamák, Grenada, Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent és Grenadine-szigetek, Antigua és Barbuda, Belize és Saint Kitts és Nevis.

A Balmoral kastélyban, szeretett nyári otthonában halt meg, Skóciában.

A királynő halála véget vet az Egyesült Királyság története leghosszabb uralkodásának, és az államfők egyik leghosszabb uralkodásának. II. Erzsébet apja, VI. György király 1952. február 6-án bekövetkezett halálakor lett királynő. A következő évben a Westminsteri Apátságban koronázták meg. 70 éves uralkodása hét évvel hosszabb volt, mint Viktória királynőé.

A monarchiát a Brit Birodalom utolsó éveitől a közösségi média korszakáig vezetve a világ egyik legelismertebb és legtiszteltebb személyiségévé vált.

Legidősebb fia, Charles, ma az Egyesült Királyság királya.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.