Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Helyi érdekű turisztikai üdülőhely minősítést kapott két Hargita megyei település

 

Korond, illetve Zetelaka község helyi érdekeltségű turisztikai üdülőhely minősítést kapott-derül ki a Vállalkozási és Idegenforgalmi Minisztérium sajtóközleményéből.

„A törvény előírta kritériumok teljesítésének igazolását, valamint a  szakminisztérium szakemberei által végzett terepszemlét követően, a helyi közigazgatási szervek kérésére 17 települést minősítettek helyi érdekű turisztikai üdülőhelynek, köztük a Hargita megyei Korond és Zetelaka községeket (…)” olvasható a közleményben.

Az idézett forrás szerint a 2009-ben helyi érdekeltségű turisztikai üdülőhely minősítést kapott Máramaros megyei Felsővisó városa a kötelező minimumfeltételeknek megfelelve megkapja a nemzeti érdekű turisztikai státuszt. Egy országos szinten ismert értékű turisztikai terület része, amelyet változatos természeti környezet, igen vonzó és archaikus kulturális hozomány jellemez, évezredes régiséggel. Ezen adottságok miatt a térség a román és külföldi turisták nagy érdeklődésének örvendhet.

„Hosszú és középtávon pozitív hatást fejt ki ezen települések helyi érdekű, illetve országos érdekű turisztikai üdülőhellyé minősítése. Tekintettel a turisztikai potenciálra, de a természeti és antropikus erőforrásokra is, az új státusszal előléptethetők lesznek, és így nagyobb esélyük lesz a vissza nem térítendő finanszírozás vonzására, emelt pontszám révén, tekintettel arra, hogy egyes pályázatok előírják ezt a kritériumot, tehát befolyásolja a turisztikai forgalom növekedését, de a kínálat diverzifikációját is.

Tekintettel a turizmusnak a kapcsolódó gazdasági ágazatokban – így a közlekedésben, az építőiparban, a mezőgazdaságban, a kézművességben és a kiskereskedelemben – gyakorolt ​​multiplikátor hatására, a turizmusfejlesztési projektek megvalósítása ezeken az üdülőhelyeken gazdaságilag előnyös hatással lesz, és hozzájárul a térség lakói életminőségének javításához is” – jegyzi meg az illetékes minisztérium.

A Vállalkozási és Idegenforgalmi Minisztérium adatai szerint eddig 54 országos és 112 helyi érdekeltségű turisztikai üdülőhely kapott minősítést Romániában.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.