Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Bizonyíték arra, hogy a magyarok 1994-ben meggyalázták az úzvölgyi Nemzetközi Hősök Temetőjét

 

Dormánfalva polgármestere nyilatkozik. íme, Constantin Toma polgármesterrel folytatott beszélgetést követően olyan részletekre és bizonyítékokra derül fény, amelyeket Hargita Megye Tanácsának elnöke nem hozott nyilvánosságra, bár nagyon jól ismeri őket.

Kövessék figyelemmel, amit Dormánfalva polgármestere a birtokában levő bizonyítékok alapján nyilatkozik:

„Véleményem szerint nincs konfliktus Bákó és Hargita megye határán. Azt gondolom, valami mesterséges dolog történik ott. Szeretnék rámutatni, hogy megvannak a jogi lépések az ide eltemetett román hősök területének rehabilitálására. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez egy nemzetközi temető, ahova hét ország 1306 hősét temették, ez tagadhatatlan. Egy másik fontos aspektus, hogy a temetőt 1926-1927-ben létesítette a „Hősök Kultusza Társaság”. Megvan a regiszter az ide eltemetett hősök nevével, hogy melyik hadsereghez tartoztak, hogy melyik sírgödörbe helyezték őket, hadd adjak csak egyetlen példát: a regiszter 25. pontjában szerepel Cosma Gheorghe román katona, aki 1917 március 29-én hunyt el, és a 763-as sírgödörbe helyezték. A terepen végzett szemle után megállapítottam, hogy a 763-as sírgödörnél, ahova 1926-ban a román hőst temették, egy kereszt áll, ezzel a felirattal: „Ismeretlen magyar hős”. A példákat százával folytathatnám német, szerb, olasz, magyar, osztrák, orosz, stb. hősökkel. Gyakorlatilag a nemzetközi temető feliratait eltörölték”.

Figyelemre méltó az is, hogy 1994 augusztus 30-tól kezdve a magyar közösség tevékenysége során más nemzetiségek sírkeresztjeit eltávolították és magyar feliratú keresztekkel helyettesítették. Nyilván ezután az 1994-es „akció” után a Nemzetközi Hősök Temetője átalakult magyar temetővé. Ugyanabban az évben a csíkszentmártoni magyar közösség egy széleskörű temetőfelújítási programba kezdett, nem véve figyelembe, hogy az 1926-os elképzeléseket a temető kinézetére vonatkozóan, meggyalázva az oda eltemetett többi hőst.

A temető területi hovatartozása körül is van meglepetés. Az úzvölgyi Nemzetközi Hősök Temetője területileg a Bákó megyei Dormánfalva település területén helyezkedik el.

Constantin Toma polgármester rámutatott arra, hogy az 1968/2-es sz. törvény alapján osztották fel Románia területét és akkor meg is határozták a Bákó és Hargita megye közti határt, Dormánfalva és Csíkszentmárton község között.

„Úgy vélem, nagyon fontos megjegyezni, hogy 2008 óta a Bákó megyei Prefektusi Hivatal és a Bákó megyei kataszteri hivatal, valamint Hargita Megye Prefektusi Hivatala és a Hargita megyei kataszteri hivatal elindították a két megye határkijelölési folyamatát, anélkül azonban, hogy konszenzusra jutottak volna- jegyzőkönyvben akarták meghatározni a két megye közti határvonalat, mert vita volt ezen a téren. Miután mindkét prefektúra befejezte a felek közötti tanácsadás egyes szakaszait a törvény szerint, 2012-ben még nem született megállapodás. Ilyen esetekben azonban a törvény azt mondja, hogy amíg a vitát rendezik, a romániai INSPIRE Geoportal 1990. január 10-i határértékeit használják. A helyzet ismeretében a Bákó megyei kataszteri irodához fordultam és megkértem mondják meg, hol helyezkedik el az úzvölgyi temető. Azt a választ kaptam, hogy a temető a Bákó megyei Dormánfalva városon belül található.”

2018 elején Dormánfalva Helyi Tanács úgy döntött, hogy a városon belüli összes műemléket rehabilitálja. Ebben a tekintetben a polgármester kérte a Kulturális Minisztériumot a Nagy Egyesülés századfordulója alkalmából, és megkapta – figyelem! – a Hargita megye határán elhelyezkedő úzvölgyi Nemzetközi Hősök Temetőjére a 65 000 lejt. Ha ez a temető a szomszéd megyéhez tartozott volna, a dormánfali helyi adminisztráció kapott volna pénzt a szomszéd emlékművének helyreállítására? A Kultúrminisztériumtól kapott összegből, valamint a helyi költségvetésből származó kiegészítéssel, a Honvédelmi Minisztériummal partnerségben szimbolikusan helyreállították az 50 síremléket egy üres parcellán.

„A kereszteket az ismeretlen román hősöknek állították, a felemelt emlékmű minden oda eltemetett, román, magyar, német, stb. hősnek szól. Szerettük volna kiemelni a temető nemzetközi jellegét, és ezért a román parcellán nyolc árbocot szereltünk fel, amelyeken az Európai Unió, illetve annak a hét államnak a zászlaját tűztük ki, amelyeknek a hősei itt nyugszanak”, mondta Constantin Toma polgármester, aki hozzátette: „Nem gyaláztunk meg és nem ártottunk egy fűszálnak sem. A temető 8000 négyzetméter területű, mi 300 négyzetméteren tevékenykedtünk, kevesebb, mint 4%. Megadtuk a nemzetközi jelleget és tervezzük, hogy megbeszélést folytatunk azon országok nagykövetségeivel, amelyeknek a hősei itt nyugszanak, és meg szeretnénk hívni a nagykövetségeket, hogy rehabilitálják a parcelláikat, ahogy ők szeretnék. A 379-es törvény alapján, a temető adminisztrátoraként kötelességem a sírok rendben tartása, egyenkénti kiemelése, a háborús emlékművek fenntartása- természetesen helyi forrásokból, és jó szomszédi kapcsolatot ápolni mindazokkal, akiknek hősei itt vannak elhantolva.”

Az alábbi közleményre utalt Borboly Csaba, amikor azt mondta: „Az építkezésnek nincs jogi alapja. A dormánfalvi polgármesteri hivatal minden érvét meg lehet cáfolni”.

 

Ám az ellenérveknek, amelyekkel a Hargita Megyei Tanács elnöke a saját malmára akarja hajtani a vizet, ellentmond egy sor 1926-tól máig szóló dokumentum:

Kivonat a 2019 április 17-i telekkönyvből:

 

Viorela Gherasim
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.