Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Nagy teljesítményű drónokkal gazdagodott a Hargita Megyei Tanács Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatának eszköztára

 

Két nagy teljesítményű drón került a Hargita Megye Tanácsa Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatának felszerelései közé, és segíti a hegyimentőket eltévedés vagy eltűnés esetén, de akkor is, ha nehezen megközelíthető helyekről jelentenek baleseteket.

„Csapatunk eszköztára nemrégiben két modern drónnal egészült ki. Ezek segítségével hamar a riasztások helyszínére tudunk repülni, fel tudjuk mérni a helyzetet, továbbá járőrözésre és eltűnt személyek keresésére is nagy hatékonysággal használhatóak a hőkameráknak köszönhetően” olvasható a hegyimentők Facebook oldalán egy bejegyzésben.

A közszolgálat vezetője, Fekete Örs az AGERPRES-nek úgy nyilatkozott, hogy a megye hegyimentői eddig is használtak drónokat, de kisebb méretűeket, amelyek nem rendelkeznek a szükséges műszaki jellemzőkkel, és a két drón megvásárlásával “ebből a szempontból nagykorúvá váltunk”.

A Hargita megyei Hegyimentő szolgálat vezetője a szakadékokban vagy magasan fekvő területeken végzett kutatásokat hozta fel példának, ahová a hegyimentőknek hosszú időbe telne eljutni, de most már a drónok segítségével a helyszínen gyorsan fel tudják mérni a helyzetet, akár beszélni is a sérülttel.

Elmondta azt is, hogy a Hargita megyei hegyimentő szolgálat is része a Vodafone-nal együttműködésben kidolgozott Saruav – Salvamont Romania elnevezésű országos programnak, amelyben a drónok által rögzített képeket mesterséges intelligencia segítségével elemzik, és gyorsabban érkeznek meg a hegyimentők beavatkozó csapatai a sérült vagy eltűnt személyekhez.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.