Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Egészség Világnapja- 2019

 

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2019 április 7-14 között tájékoztató és figyelemfelkeltő tevékenységet szervez a lakosság és az elsődleges orvosi személyzet számára a Preventív Orvosi Szolgáltatások Univerzális Lefedettségének fontosságával kapcsolatban.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világ népességének mintegy fele nem fér hozzá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz. Továbbá, mintegy 800 millió ember (a világ népességének 12% -a) a háztartás jövedelmének legalább 10% -át fizeti az általuk kapott egészségügyi szolgáltatásokért, és 100 millió embert „szélsőséges szegénységbe” kényszerítenek (1,90 dollár, vagy kevésbé naponta) az egészségügyi szolgáltatások költségei miatt.

Az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a pénzügyi védelem e szolgáltatásokhoz való hozzáférésben javítja az emberek egészségét, növeli a várható élettartamot, védi az országokat a járványoktól, csökkenti a szegénységet és az éhezés kockázatát, munkahelyeket teremt, támogatja a gazdasági növekedést és a nemek közötti egyenlőség. Az UHC-be (United Healthcare) befektető országok biztosítják a nemzeti humán tőke egészséges fejlődését. Emiatt az utóbbi évtizedekben az UHC kulcsfontosságú stratégiává vált az egészségügyi mutatók elérésének fejlődésében és egyéb fejlődési területeken.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az egészségügyi szolgáltatások univerzális lefedettsége biztosítja, hogy minden ember hozzáférhessen az egészségfejlesztéshez, a betegségmegelőzéshez, a gyógyító, rehabilitációs és a palliatív szolgáltatásokhoz, amelyek megfelelő minőségűek ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, ugyanakkor fenntartva, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak a hozzáféréséből adódóan a legalacsonyabb pénzügyi terhek nehezedjenek a lakosságra.

Románia a negyedik helyen áll az EU28 országaiban, a megelőzhető halálesetekre vonatkozó 100 000-es standardizált halálozási arány tekintetében, 2015-ben ez a ráta körülbelül 1,7-szerese volt az EU28 átlagának.

Romániában a fogyatékossággal korrigált életévekben (DALY) mérhető betegségek teljes terhének 40% -át viselkedési kockázati tényezőknek, nevezetesen a dohányzásnak, az alkoholfogyasztásnak, az egészségtelen táplálkozásnak és a csökkent fizikai aktivitásnak lehet tulajdonítani. Az európai szinten jelentett legfontosabb kérdések a túlzott epizodikus alkoholfogyasztás, amely 2014-ben a férfiak körében 53% -ot tett ki Romániában, az összes EU-tagállam legnagyobb százalékát, és az elhízást a serdülők körében, amelyik – bár az EU-átlag alatt van, az elmúlt évtizedben megduplázódott, a 2005–2006-os 7% -ról 2013–2014-re 14% -ra.

Figyelembe véve a megelőzhető betegségek megnövekedett terheit Romániában, a 2019-es Egészségügyi Világnap ünneplése alkalmával támogatjuk az idei év “Megelőzés, egészség mindenkinek” című nemzeti kampány szlogenjét, valamint az Egészségügyi Világszervezet által javasolt tájékoztató anyagot, amely a

https://www.who.int/campaigns/world-health-day/world-health-day-2019 és https://insp.gov.ro/sites/cnepss/publicatii/ címeken található.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük