Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Dumitru Prunariu, az első román asztronauta ma ünnepli születésnapját

 

Dumitru Prunariu 1952 szeptember 27-én született Brassóban. Eddig ő az első és egyetlen román, aki az űrbe repült.

A Soiuz 40 misszióban vett részt az Intercosmos űrprogram keretében, 7 napot, 20 órát és 42 percet töltött az űrben. Foglalkozására nézve repülőgépészmérnök. 1977-ben belépett a Román Légierőbe, hogy pilóta lehessen. Az Interkozmosz a Szovjetunió és kelet-európai országok közös űrkutatási programja keretében 1978. márciustól részesült űrhajós kiképzésben.

1981 május 14-én a bajkonuri indítóállomásról fellőtt Szojuz–40 volt az utolsó Interkozmosz repülés a Szaljut–6 űrállomásra, és a Szojuz sorozat utolsó repülése. Az űrhajó parancsnoka Leonyid Popov volt.

Űrrepülése idején Dumitru Prunariu volt a világon a 103. űrutazó; azóta az űrutazók száma 550 fölé emelkedett (2016-os statisztika). Ez az évszázados fontosságú repülés Romániát a világegyetem feltárásában közvetlenül résztvevő országok közé emeli, ugyanakkor tanúsítja a román elődök hozzájárulását az emberek csillagok közti repüléséhez.

Forrás: wikipédia
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.