Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Normális dolog, hogy egy romániai választott tisztségviselő így fejezze ki magát?

Nemrég láttam egy bizonyos Tamás Sándor úr bejegyzését, akiről egyesek azt gondolják, hogy politikus, de úgy tűnik minden egyéb, csak politikus nem.

Gyorsan átugorva azon, hogy Tamás Sándor valamilyen székelyekről beszél, de nem tudjuk kikről, mert a népszámlálás egyebet mond, ez az úr azt mondja a magyaroknak, hogy „nehéz időket élnek”, mert „nagy rajtuk a nyomás”. Nem tudjuk, honnan szedi ezt a nehéz időkkel Tamás úr, amikor az RMDSZ ott van a kormányban és a Kormány jelentős pénzösszegeket utalt ki a magyar közösségeknek, de mit lehet tenni, így politizálnak a magyar politikusok, kitalálják a problémákat.

„Románia száz éve se lenyelni, se kiköpni nem tud bennünket; nemhogy elkerülne, utolérni sem képes, hiszen éles civilizációs szakadék tátong Székelyföld és a többi országrészek között”, mondja ugyanaz a Tamás, hozzátéve, hogy „ez az igazság”, mintha ő az abszolút igazság birtokában lenne.

Az áldozattá válás és a Székelyfölddel kapcsolatos mesék már nem sokáig ragadják meg a magyar szavazótábort és ezt a választási részvételi adatok mutatják. Úgy tűnik egyes politikusok felbujtó nyelvezetet és az elavult költészetet használják.

Tamás Sándor politikus úr úgy beszél a Székelyföldről, mintha az RMDSZ nem lenne a kormányzásban és nem szavazhatna meg semmilyen törvényt „egy szellemi, kulturális és gazdasági erőtér” számára (ahogy Tamás Sándor a Székelyföldet nevezi).

Tamás Sándor egyetlen helyes következtetése az, hogy a magyar közösségek által lakott területek és az ország többi része között civilizációs szakadék tátong, de azt nem a románok, hanem a romániai magyar közösség politikai vezetői hozták létre. Éppen a magyar politikusok által elszigetelt magyar nemzetiségűek által lakott területekről írt számos cikk közül az alábbiakban csak egy példát hozok fel.

Azt tanácsoljuk a többi magyar politikai vezetőnek, aki ki akar tűnni, hogy ne vegyen példát az uszító nyelvezetről, mert nem ez a helyes út. A politikai út a diplomácia, a munka és az őszinteség.

Nu mai tăiați aripile copiilor maghiari

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.