Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hivatalos: differenciáltan nő a minimálbér 2019 január 1-jétől

 

A kormány megállapította a minimálbér emelését 2.080, illetve 2.350 lejre, 2019 január 1-jétől

A kormány elfogadta azt a határozattervezetet, amellyel 2019. január 1-jétől a jelenlegi 1900 lejről 2080 lejre, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében pedig 2350 lejre emeli a minimálbért.

November 9-én, a kormány jóváhagyott egy sürgősségi rendeletet, amely módosítja a Munka Törvénykönyvének 53/2003-as sz. törvényét, és megteremtette a törvényes keretet a differenciált minimálbér bevezetéséhez, a felsőfokú végzettség és a régiség függvényében. A minimálbér emelése 9,47, illetve 23,68%-os béremelést jelent.

„A kormányprogram szerint a bérek differenciálása csak a felsőfokú végzettségre vonatkozik. a társadalmi partnerekkel folytatott megbeszéléseket követően a szakszervezetek kérésére a projektbe beiktatták a 15 évnél több régiséggel rendelkezők kategóriáját is. A munkáltatók azonban nem értettek ezzel egyet, különösen a textiliparbeliek, felhívva a figyelmünket, hogy egy ilyen intézkedés számukra a csőddel lenne egyenlő, így végül, legalábbis egyelőre elálltak ettől”, pontosít a munka és Társadalmi Igazságosság minisztere, Marius Budai.

A dokumentum azt is előírja, hogy a törvény által a fizetéssel garantált minimális bruttó nemzeti alapfizetéshez kapcsolódó minden jogot és kötelezettséget a nemzeti minimálbérek alapján határozzák meg, amelyet 2.080 lej.

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük