Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Őszi napéjegyenlőség 2021. A csillagászati ősz ma, szeptember 22-én kezdődik

 

Ma, szeptember 22 -én van az őszi napéjegyenlőség. A www.astro-urseanu.ro oldal szerint 22: 21-kor (romániai idő szerint).

Ettől az időponttól a nappalok hossza tovább csökken, az éjszakáké pedig megnő, egészen december 21 -ig, amikor a téli napforduló lesz.

A napéjegyenlőségkor a nap egyenlő az éjszakával, vagy tudományos értelemben a Nap áthalad az őszi ponton, az északi féltekéről a délire. Ezzel a pillanattal kezdődik a csillagászati ​​ősz.

A napéjegyenlőség kifejezés latin eredetű, jelentése “aequus” (egyenlő) és “nox” (éjszaka). A “zenit” az a pont, ahol a Nap tartózkodik az egyenlítő lakói számára a napéjegyenlőség idején. Hazánk szélességi körében ezekben a napokban a Nap délben csúcsosodik ki, átlagosan 45 fokos magasságban, ami a zenit és a horizont közötti szögtávolság fele. A nap pontosan keletről kel fel és nyugaton nyugszik le.

A lényeg az, hogy tényleg eljött az ősz, és meg kell szoknunk azt a gondolatot, hogy a nappalok rövidebbek, és a Nap felbukkanásának egyre jobban örülünk majd.

Legyen enyhe ősz, minden szempontból!
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.