Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Napfogyatkozás, 2021 június 10-én, csütörtökön- Romániából is látható különös csillagászati jelenség

 

Gyűrűs napfogyatkozás lesz 2021. június 10-én, csütörtökön. Ez a 21. század 16. napfogyatkozása, és Romániában is megfigyelhető, de csak az ország egy bizonyos régiójában.

Ha meg akarja nézni, akkor speciális szűrőt kell használnia, az úgynevezett Mylar-t, vagy a legsűrűbb hegesztőszűrőt. A teleszkópon keresztül a napfogyatkozás vetítéssel figyelhető meg, anélkül, hogy a Napra néznénk. Ne nézzen közvetlenül a Napra, mert megvakulhat.

Ez a gyűrűs napfogyatkozás Kanada északkeleti részéről, Grönlandról, a Jeges-tengerről és az észak-orosz Távol-Keletről látható. A részleges napfogyatkozás Észak-Amerika északi és keleti részéből, Európa nagy részéből és Észak-Ázsiából figyelhető meg.

Hol látható a 2021 június 10.-i napfogyatkozás Romániából

Románia esetében a napfogyatkozás korábban kezdődik az ország nyugati és északnyugati részén, mert ebből az irányból jön a Hold árnyéka a földgömbön. A napfogyatkozás legkorábban 13: 17-kor (román idő szerint), legkésőbb 14: 08-kor kezdődik az ország keleti részén.

A jelenség időtartama a Nap lefedettségének százalékától függ. Ahol a lefedettség hosszabb ott az időtartam is hosszabb. Az ország északnyugati részén, ahol a Nap a leginkább fedett, a napfogyatkozás időtartama 1 óra 18 perc. Az ország közepén a napfogyatkozás időtartama akár néhány perc is lehet.

Napfogyatkozások akkor fordulnak elő, amikor a három égitest, a Föld, a Hold (az újhold fázisában) és a Nap felsorakozik. Attól függően, hogy a Nap korongját mennyire borítja a hold árnyéka, lehetnek teljesek, részlegesek vagy gyűrűsek.

A következő teljes napfogyatkozás, amely Romániából és Bukarestből látható, 2081. szeptember 3-án lesz.

Információforrás: “Amiral Vasile Urseanu” csillagászati ​​obszervatórium
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.