Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Részleges napfogyatkozás, jó körülmények között Romániából is látható (október 25, kedd)

 

Október, de az idei év legfontosabb csillagászati ​​jelensége 2022. október 25-én következik be, amikor Romániából is jó körülmények között látható, részleges napfogyatkozás lesz.

A napfogyatkozás Európából, Afrika északkeleti részéből és Nyugat-Ázsiából lesz látható, maximális magnitúdója 0,86 (86,2%). Az AstroBârlad szerint a Nap takarva lesz Romániában északkeleten 44%-ban, 32%-ban pedig az ország nyugati részén.

2022. október 25-i részleges napfogyatkozás, 13:38 (maximális fázis)/fotó: AstroBârlad.

 

Az október 25-i részleges napfogyatkozás pillanatai

  • A részleges napfogyatkozás kezdete 12:25:13
  • Maximum fázis 13:38:17
  • Részleges napfogyatkozás vége 14:50:41

Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold elhalad a Föld és a Nap között, teljesen vagy részben eltakarva a Nap képét a Földön tartózkodó megfigyelő számára.

A szakemberek azt tanácsolják a nézőknek, hogy speciális szűrők nélkül ne nézzenek a Napba. Így jól teszik, ha napfogyatkozásra való szemüveget, mylar vagy a hegesztéshez használt sűrű szűrőket használnak.

A 2022. október 25-i a 16. napfogyatkozás, Európából (az Ibériai-félsziget kivételével), az Urálból és Nyugat-Szibériából, a Közel-Keletről, Nyugat-Ázsiából és Északkelet-Afrikából lesz látható. A részleges napfogyatkozás maximális szakaszát Oroszország nyugat-szibériai síkságán, Nyizsnyevartovszk közelében regisztrálják.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.