Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az oktatás, a kultúra és a kommunikáció az etnikumok közötti együttélés alapja

 

Az etnikumok közötti együttélés, az etnikumok közötti kapcsolatok értékelése, jó gyakorlatok, problématérkép rajzolása, kultúra, kommunikáció, elérhetőség voltak a január 17-én Hargita Megye Tanácsa által megrendezett idei első kerekasztal témái.

A megbeszélések elején ismertették a csíkszeredai oktatási és kulturális intézmények képviselőivel 2022-ben két találkozó eredményeként született következtetéseket.

Így az akkor megfogalmazott javaslatok között szerepeltek közös kulturális rendezvények, interkulturális csereprogramok, versenyek román és magyar diákok számára, iskolai táborok, multikulturális HUB létrehozása, megoldások keresése a román közönség színházba, kulturális rendezvényekre való vonzására.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte a résztvevőknek, hogy támogatták az intézmény azon szemléletét, hogy kidolgozzák a jó együttélés kódexét az etnikumok közötti kapcsolatok támogatására.

„A jó együttélés kódex segítségével szeretnénk felszámolni az adódó nézeteltéréseket. Az egyik legnagyobb nézeteltérés a kulturális programokkal kapcsolatos, és erre kell megoldást találni. Minden héten Brüsszelben vagyok, és látom, milyen anyagi erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az emberek megértsék egymást. A kétnyelvűség mindenhol pénzbe kerül, és ezeket a költségeket viselni kell. Ha olyan dokumentumhoz jutunk, amelyet a megyei tanácsosok és a csatlakozni kívánó városházák is elfogadhatnak, akkor megkereshetnénk a Kormányt, és megkapnánk a szükséges forrást e költségek fedezésére. Az alkotmány lehetőséget ad arra, hogy minden nyelven saját kulturális életünk legyen. És tehetünk még egy lépést, hogy a románok részt vegyenek a magyar rendezvényeken, a magyarok pedig a román eseményeken. Néhány éven belül országos szintű jó gyakorlat példájává válhat az, amit itt csinálunk. Jobb megoldást találni, mint hibást keresni” – mondta a Hargita Megyei Tanács elnöke.

A mai találkozó következtetése az volt, hogy mindennek az iskolára és a gyerekekre kell összpontosítani, különös tekintettel a gyerekek kulturális környezettel – színházba, moziba – való megismertetésére, a kulturális intézmények tevékenységének népszerűsítésére, a helyi, kormányzati és európai pénzügyi források feltárására és elérésére, a kulturális környezet megteremtésére, adatbázisok és néhány minikulturális csoport, valamint egy Kulturális RO-ALERT létrehozására, amelyen keresztül a közösség hozzáférhet a megszervezett eseményekhez.

A mai kerekasztal hangot adott annak a szükségnek, hogy havi rendszerességgel szervezzenek ilyen jellegű találkozókat, és a közeljövőben napirendre kerüljenek a helyi hatóságok képviselőivel folytatott kerekasztal-beszélgetések.

A román-magyar együttélésről szóló kérdőív a következő linkre kattintva tölthető ki: https://www.survio.com/survey/d/A9H4F7B6W8H6N7X7O

  • információ és fotó: Hargita Megye Tanácsának SajtóirodájaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.