Egyre csökken a burgonyával beültetett terület Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Néhány éve egyre csökken a burgonyatermelés Hargita megyében, a cukorrépa termelés már- már teljesen kihalt.

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság (HMMVI) vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a 2015- ös évhez viszonyítva 800 hektárral csökkent a burgonyával beültetett terület, ami 9 százalékos csökkenést tesz ki. 2007- hez viszonyítva, amikor Románia uniós tag lett, a csökkenés még nagyobb, eléri a 45 százalékot. A HMMVI igazgatója szerint az okok összetettek: mivel három millió állampolgár tartózkodik külföldön csökkent a fogyasztók száma, az étkezési szokások is megváltoztak és nem fogy annyi krumpli, mint ezelőtt. Megnövekedett az egy hektáron termelt burgonya mennyisége, kisebb területről több burgonyát takarítnak be, amiért a termelők csökkentették a beültetett területeket.

Török Jenő kitért a cukorrépa termesztésére is, amely teljesen eltűnőben van a megyéből. Jelenleg egyetlenegy termelő foglalkozik cukorrépa termesztéssel 14 hektáron, míg a kilencvenes években ez a szám meghaladta az ezer hektárt.

A megyében nőtt a gabonafélékkel és takarmánynövényekkel beültetett területek száma.

Forrás: Agerpres

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy