Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az ország több megyéjéből jelentkeztek diákok a székelyudvarhelyi multikulturális főzőversenyre

Az ország 16 megyéjéből és Bukarestből jelentkeztek román, magyar és más nemzetiségű iskolák diákjai a Székelyudvarhelyen megrendezett Ifjú séfek vetélkedője elnevezésű főzőversenyre.

A verseny Fehér, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kolozs, Kovászna, Hargita, Hunyad, Máramaros, Maros, Szeben, Szatmár, Szilágy, Temes megyei és bukaresti diákoknak szól, a székelyudvarhelyi Septimia Hotels & SPA Resort szervezésében, amely több éve támogatja azokat a rendezvényeket, amelyek révén a környékbeli diákokat a román nyelv elsajátítására ösztönzik.

A vetélkedő szervezésében partnerek a Visit Harghita, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és Székelyudvarhely város önkormányzata.

A szervezők tájékoztatása szerint a vetélkedő célja többek között a fiatalok gasztronómia és az egészséges életmód iránti érdeklődésének támogatása, valamint Hargita megye gasztronómiájának országos szintű népszerűsítése, de a kommunikációs nehézségek leküzdése is.

Manuela Nicoleta Stîngă tanfelügyelő, román nyelv és irodalom tanár kijelentette, hogy ez a projekt az inter- és multikulturalitás, és természetesen a nyelvi készségek hasznosításának és fejlesztésének ötletéből indult ki. Ezért intéztek meghívást különböző megyékhez és Bukaresthez, akik elküldték képviselőiket a 2019-2020-as, Székelyudvarhelyen megrendezett, nemzeti kisebbségeknek szóló országos román nyelv és irodalom tantárgyversenyre.

„Amennyiben a verseny idén sikeres lesz, és úgy gondolom, hogy az lesz, akkor jövőre javaslom, hogy Dobrudzsából is hívjunk meg diákokat, mert tudomásom szerint ott több, mint 20 kisebbség él”, mondta Manuela Nicoleta Stîngă.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy szeretné, ha ezek a gyerekek együtt lennének, megértenék, hogy a sokféleség valójában egyesít.

„Mindannyiunknak meg kell értenie, hogy nem vagyunk annyira különbözőek. Nos, különbözőek vagyunk nyelvben, vallásban, népviseletben, de együtt alkotjuk a közösséget. Segítsük és tiszteljük kölcsönösen egymást (…) Az én gondolatom az összetartozás. Remélem, mert már nagyon jó jeleket látok erre nőzve, hogy a nyelvi korlátok leküzdhetők (…)” zárta szavait Manuela Nicoleta Stîngă.

A versenyre jelentkezőknek a marketing@septimia.ro e-mail címre be kellett küldeniük egy videofelvételt, amelyben egy receptet mutatnak be román nyelven. A videóval együtt a versenyzőknek el kellett küldeniük a részvételi lapot is, amelyet a septimiaresort.ro weboldalról tölthettek le.

A szervezők által kijelölt zsűri mind a 16 megyéből és Bukarestből kiválaszt egy magyar, egy román és egy (adott esetben) más nemzeti kisebbséghez tartozó diákot, akiket februárban meghívnak a Székelyudvarhelyre, hogy részt vegyen a verseny döntőjében.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.