Elkezdődött a Belügyminisztérium Ojnalabda Bajnoksága

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A gyergyószentmiklósi „Jövő” sportpályán elkezdődött a Belügyminisztérium Ojnalabda Bajnoksága.

A nyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével Nicolae Dobre, az Országos Ojna Szövetség elnöke, Csíki András, a Hargita Megyei Ifjúsági- és Sportigazgatóság igazgatója, Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester, Asandei Cezar főbiztos- a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség helyettes tisztje, Iamandi Dan ezredes- a Hargita Megyei Csendőrség főfelügyelője, Gheorghe Pop nyugalmazott dandártábornok, Popescu Leontin ezredes a Gyergyószentmiklósi Csendőrképző Központ parancsnoka, Crangus Nicolaeui rendőrfőbiztos, Popa Adrian rendőrfelügyelő- a Sporteseményeket Koordináló Irodától, Siklódi Piroska a Gyergyószentmiklósi VSK –tól, Puskás István a Gyergyószentmiklósi „Jövő” Sportklub elnöke.

A három napig tartó mérkőzések a csoportmérkőzésekkel kezdődnek, július 22- én érnek véget az elődöntő és döntő mérkőzéseivel. A záróünnepségre ugyanaznap kerül sor, 13 órai kezdettel.

Szervezők a Belügyminisztérium Kulturális Központja, a Sporttevékenységeket Koordináló Iroda, amelyeket a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség, Hargita megye Rendőrfőkapitánysága, Hargita Megye „Olt” Készenléti Igazgatósága támogat, együttműködésben a Román Ojnalabda Szövetséggel és a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatósággal.

További információk

Az ojnalabda játék hagyományos román labdajáték. Hasonlít más nemzetek sportjátékaihoz, például a német Schlagball- hoz, a finn pesapallo- hoz, a francia paume- hoz vagy az ír Cluiche Corr- hoz.

A játék összetett tulajdonságokat igényel a játékostól (gyors szaladási képesség, jó reflexek a labdától való önvédelemben, pontosságot a labdahajításnál illetve ütővel való elütésénél).

A 2014- es év referenciaévként tartható számon az ojnalabda történetében. 2014 július elsején, a 69/2000- es testnevelési és sporttörvény kiegészítésére kiadott 96- os számú törvény elismeri az ojnalabdás játékokat, mint Románia nemzeti sportját.

Neves román személyiségek, akik ezzel a sporttal valamilyen kapcsolatban voltak: Nicolae Iorga, Tache Ionescu, I.L.Caragiale, petre Ispirescu, Dumitru Almas, Ion Creangă, Dimitrie Cantemir, Alexandru Davila, Mihail Sadoveanu, Fănuș Neagu, Vasile Conta, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Marin Preda, és mások.

Információs és Közszolgálati Iroda

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy