Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Fenntartható erdőgazdálkodásra van szükség

 

“Még mindig szükség van az erdészeti védelmi politikák és a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló intézkedések megerősítésére,” mondta Csaba Borboly, a Hargita Megyei Tanács elnöke az Európai Régiók Bizottsága plenáris ülésén, 2019. április 11-én Brüsszelben.

Az EU erdészeti stratégiájának végrehajtásáról szóló jelentésből kitűnik, hogy a tagállamoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az erdőket kezelő emberi erőforrások fejlesztésére, különösen az új tagállamokban, ahol ez korlátozó tényező lehet a környezetbarát és gazdaságilag fenntartható erdészeti gyakorlatok fejlesztésében.

E célból az 2020 utáni erdőgazdálkodási stratégiának világosan tükröznie kell az erdők multifunkcionális szerepét, és meg kell határoznia az erdőgazdálkodás és az erdő biztosította források kezelésének alapelveit. Ez különösen igaz az új tagállamok esetében, ahol ez korlátozó tényező lehet e gyakorlatok fejlesztésében.

„A természeti tőkével és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos közösségi oktatásnak az EU erdészeti stratégiájának fontos részét kell képeznie. Figyelembe véve a személyes fejlődés és a tudás átadásának folyamatos igényét, az erdészeti ágazatnak képesnek kell lennie az ERASMUS + források felhasználására is. Ugyanakkor finanszírozni kell az erdők állapotának és ökoszisztéma-szolgáltatásainak nagymértékű értékelését, különösen az új tagállamokban és a kevésbé fejlett régiókban. E tekintetben a tanulmányokat és a kutatást az erdészeti hálózat értékelési folyamatának részeként kell elvégezni, különösen az új tagállamok esetében, vagy ahol ez még nem történt meg, ”mondta Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke.

A veszély- és kockázatértékelés az első lényeges lépés a katasztrófakockázatok kezelésében, amelyet regionális szinten kell kidolgozni. E célból a potenciális veszélyhelyzeti térképet regionális szinten kell finanszírozni, hogy megakadályozzák az erdőtüzek vagy a széltörések okozta károkat.

A fenntartható erdőgazdálkodás tekintetében az elmúlt 17 évben a Hargita megyei erdős területek 17% -kal nőttek, így nem igaz, hogy az erdős területek csökkenése fokozta a medveproblémát.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában végzett tevékenységéről az alábbi linken olvashatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Borboly Csaba Régiók Bizottságából készült élő bejelentkezését az alábbi linken láthatják:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/449628108911696/

Az Európai Régiók Bizottsága ülésén készített fotók a következő linken találhatók:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/sets/72157677652640277
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.