Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Becslések szerint hat év múlva a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház regionális klinikai kórházzá válhat

 

Szombaton, március 30-án a megyei elöljárók a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház második fokozatú regionális klinikai kórházzá válásának lépéseiről tárgyaltak.

A kórház, az intézményt támogató Hargita Megyei Tanács és az Erdélyi Sapientia Egyetem tudományos ülést szervezett az egyetem csíkszeredai karán a szepszis diagnózisának és kezelésének aktuális kérdéseiről.

A rendezvény első részét a csíkszeredai klinikai kórház megvalósulásához szükséges lépések vázolásának szentelték, a résztvevők számba vették az ehhez szükséges együttműködési lehetőségeket. Borboly Csaba a Hargita Megyei Tanács elnöke emlékeztetett a kórház jelenlegi stádiumára. Ha 2013-ban a kórház bezárása is szóba jött, ma már a II. fokozat eléréséről és a klinikai regionális kórházról beszélünk. Véleménye szerint, ha együttműködés van a cél elérése érdekében, az hat éven belül megvalósulhat.

Amit elértünk az elsősorban a kórház munkaközösségének érdeme. Bemutatták, hogy lehetetlen helyzetekben is képesek mozgásban tartani a dolgokat.

A megyei tanács elnöke kifejezte bizakodását, hogy a kutatási programok a marosvásárhelyi orvosi egyetemmel és a Sapientia egyetemmel közösen működnek majd.

Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első konzulja azt fejtette ki, a magyar kormány nemzetpolitikájának egészségügyi vonatkozásban az a célja, hogy Erdélyben, Székelyföldön minél magasabb szakmai színvonalon legyen elérhető a magyar nyelvű egészségügyi ellátás, ezért üdvözlik a kórház azon döntését, hogy magasabb szakmai szintre kívánja emelni a működését.

„Ezért állunk ki határozottan a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzés mellett is, a szolgálati lakások építését is ezért támogatjuk és azt is örömmel vesszük, hogy a kórház a magyar állam által fenntartott Sapientiával törekszik szorosabb partnerségre” – mondta.

Tánczos Barna szenátor bizakodását fejezte ki a kórház II. fokozatú regionális klinikai kórházzá válásával kapcsolatban. Az orvosi közösség, a megye és a város vezetői mellett az RMDSZ is támogatja a megvalósulást. A kettes kategória elérésének intézményi feltételeit dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője ismertette. A kórház jelenlegi helyzetéről és a magasabb besoroláshoz szükséges konkrét adatokról dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere számolt be.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.