Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A szakértők intézkedéseket fogalmaztak meg a megyei kórházi területén megjelenő medvékkel kapcsolatban

 

A Hargita Megyei Tanács és a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház március 6-án nyilvános tájékoztatást tartott a csíkszeredai járóbeteg rendelő gyűléstermében a medvék jelenlétének megelőzéséről a megyei kórház területén.

A résztvevőket dr. Konrád Judit, a kórház vezetője üdvözölte, aki röviden bemutatta a kórház körül kialakult helyzetet. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kórház környéki lakosként volt jelen.

„Mindennapjaink részévé vált a medve, amellett, hogy a medvetámadás sérültjeit gondozzuk, az intézmény alkalmazottai gyakran jelzik, hogy medvét, vagy a medve nyomait látják éjszakai szolgálatuk ideje alatt. Szavatolnunk kell az általunk ápolt emberek biztonságát, mert felelősek vagyunk a testi épségükért. Voltak esetek, amikor a látogatók mondták el, hogy látták a medvét vagy a bocsos anyamedvét, ami még súlyosabb”, mondta dr. Konrád Judit. Azt is elmondta, hogy a múlt évben a medvetámadások sérültjeinek gondozása 30.000 lejbe került, amihez hozzáadódik az utókezelés, a veszettség elleni oltás, ami további 8- 10.000 lejt tesz ki.

László Botond ideiglenes gazdasági igazgató elmondta, hogy becslést készítettek a megyei kórházat körülvevő elektromos kerítésről, és hogy az a következő napokban lesz telepítve.

A medvék jelenléte által okozott károk megelőzésére irányuló javasolt megelőző intézkedések további bemutatása következett. Ezt az előadást Hadnagy Lehel, a Szilos Sporthorgász és Vadászegyesület elnöke és Demeter László biológus készítették. Hadnagy Lehel elmondta, hogy egy érett medve súlya 100-300 kg, 25-30 évig élhet, jó hosszú távú memóriával és jó szaglással rendelkezik. Olyan faj, amely gyorsan alkalmazkodik az élőhely változásaihoz. Télen hibernál, de ha az ételforrásait gyengének találja, akkor ebben a szezonban is aktív marad. A szakember azt is elmondta, hogy az anyamedve kétévente hoz világra két bocsot, de egyre gyakoribbak a hármas, sőt négyes bocsok is. A bocsok két évig vannak az anyjukkal, a frissen született bocsok április-májusban hagyják el a barlangot, ezért ez az időszak kifejezetten veszélyes, ha bocsos anyamedvével találkozunk.

A medvejárás feltételezhető okai közül említette a kórház földrajzi elhelyezkedését, a nem megfelelő hulladék- illetve élelmiszergazdálkodást, ami elsősorban emberi felelőtlenségnek tudható be. A környéken lévő Suta fiatalos erdőrészei lehetővé teszik a nappali zavartalanságot a medvék számára. Az utóbbi években több gabonatábla jelent meg a Suta – Nagy Laji dombja – OMV töltőállomás háromszögben, kedvezőbbé téve ezt a városrészt a medvék számára.

A szakember arra a kérdésre is válaszolt, hogy miért látogatnak a medvék a lakott területekre: először is beszélhetünk azokról a medvékről, akik kapcsolatba kerülnek az emberekkel és akik hozzászoknak az emberhez, de a találkozó nem vezet veszélyes helyzetekhez. Vannak medvék, amelyek táplálékfüggőek, akik megtanulják, hogy túl sok erőfeszítés nélkül megtalálják az élelmet a lakott területeken. A harmadik kategória a szakosodott medvék, akik bizonyos dolgokra szakosodtak, és itt került említésre az a medve, aki az utóbbi években több kutyát ölt meg Fitód és Zsögöd területén.

Végül több javaslatot is megfogalmazott a környéken élők számára: a kórház és környéke biztosítása villanypásztorral, felelős hulladékgazdálkodás a periférián, medvebiztos kukák elhelyezése, minden ehető hulladék zárt helyen történő tárolása. Ha gyümölcsfa van a környéken gyümölcséréskor fokozott odafigyelés, semmiképp ne maradjon a fán a gyümölcs. A szakember kitért a kutyaeledelre mint a medve számára vonzó szagforrásra, felhívva a környék lakosságának figyelmét arra, hogy ne hagyjanak kint kutyaeledelt, olyan mennyiséget adjanak a kutyáknak enni, amennyit az egyszerre elfogyaszt.

“Ha a medve rendszeresen ugyanarra a helyre tér vissza, ezt jelenteni kell a vadász-szövetségnek és az önkormányzatnak” – állapította meg Hadnagy Lehel.

Demeter László a medveügy kezelésének hiányosságairól beszélt: mivel a védett fajok kezelésével az állam foglalkozik, az államnak kell beavatkozzon azokban az esetekben, amikor a faj problémákat okoz. Sajnos egyelőre ezt nem valósul meg. Bár elfogadták a medvére vonatkozó országos akciótervet, valószínűleg pénzhiány miatt késlekedik a végrehajtás. A probléma megfelelő kezelésére nagyobb figyelmet és megértést kell fordítani. De nem kell várnunk, amíg az állam lépéseket tesz, ez akkor lehetséges, ha helyi szinten járunk el, és együttműködünk az életképes megoldások megtalálása érdekében.

Hargita megyében a társadalom, a vezető réteg és a szakértői háttér (biológusok, vadgazdák stb.) jól együtt tud működni, és a tudományos adatok hiányosságainak pótlására elindítottunk közös kutatásokat a medveállomány megfigyelésére a Csíki-medencében- emelte ki Demeter László.

A megyei kórház részéről Dr. Dobrică Adrian Cristian mellkas-sebész szakorvos, aki a medvetámadások áldozatainak kezelését végzi, felszólalásában hangsúlyozta a helyzet tarthatatlanságát, szorgalmazva a környezetvédelmi minisztérium sürgős fellépését.

A jelenlévők arra a következtetésre jutottak, hogy csak a lakosok és a szakemberek közötti felelősségteljes együttműködés révén lehet előrelépni, elkerülve ezzel a medvék által okozott károkat és biztosítva a medvék és az emberek békés együttélését.

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.