Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Vándorkiállítás: Kelet Erdély dák várai

2017 május-december közötti időszakban a csíkszeredai Felső Maros és Olt Múzeum ad helyet a „Közelebb Kelet Erdély dák váraihoz” elnevezésű vándorkiállításnak, amely első ízben tár a látogatók elé látványos légi felvételeket a dákok által, az erdélyi medencék magas szélére épített „sasfészkekről”, illetve bemutatja az erődítmények digitális modelljét. A kiállításon szerepel továbbá Radu Oltean művész által, szakemberek ásatási dokumentációja alapján, a településekről és a tájról készített grafikai helyreállítás.

A látogatóknak alkalmuk nyílik megtekinteni a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum kincsét képező számos régészeti darabot, amelyeket a következő 3 fontos régészeti lelőhelyen találtak: Oltszem- Homokbánya, Réty-Dobolyka (2016), Kovászna- Tündérvár. A három lelőhely térbeli szervezettségének és funkcionalitásának változatossága és komplementaritása bemutatja a vaskorszak második szakaszában élő trákok anyagi és szellemi gazdagságát, úgy a Kr.e. V-III, mint a Kr.e. I. és Kr.u. II. században.

A kiállítás alapját a Kelet- erdélyi dák várakról (a Brassó megyei Ürmösön, a Hargita megyei Zsögödön, a Kovászna megyei Csernátonban található várak) szintetizált információkat megjelenítő, illetve a Csíkszentkirályon és Szörcsén felfedezett ezüst leleteket bemutató poszterek képezik, vonzó grafikai formátumban. A kiállítás ideje alatt 3 dokumentumfilm vetítését is tervezik. A várak interaktív digitális térképe segítségével a látogatók virtuális utazást tehetnek a múltban.

A kiállítás anyagát a ZBOR (Falak, bástyák, városok, romok)- Közelebb Kelet Erdély dák váraihoz nevű projekt keretében valósították meg. A projektet a sepsiszentgyörgyi Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma folytatta le 2016 június-november között a kovásznai Tündérvölgyi Dák Vár Kulturális Egyesülettel, a sepsiszentgyörgyi Keleti Kárpátok Kulturális Egyesülettel, a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeummal partnerségben, társfinanszírozó a bukaresti Nemzeti Kulturális Alap.

A Kovászna megyei Tündérvárnál történt régészeti kutatásokat a Művelődési Minisztérium finanszírozta, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum koordinálta a bukaresti Vasile Pârvan Régészeti Intézettel, Románia Nemzeti Történeti Múzeumával és a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeumával partnerségben. A régészcsoportot dr. Viorica Crișan, dr. Valeriu Sârbu és dr. Paul Pupeză vezette.

Az oltszemi Homokbányánál végzett preventív régészeti kutatásokat (2001-2005) a S.C. Domarkt Kft. finanszírozta, dr. Valerii Kavruk és dr. Dan Buzea vezette.

A rétyi Dobolyka régészeti kutatásainak (2015) finanszírozója a SC Holzindustrie Schweighofer Kft., koordináló dr. Valerii Kavruk.

A kiállítás megnyitójára 2017 május 19-én, 12:00 órakor kerül sor a Felső Maros és Olt Múzeum székhelyén, Csíkszereda, Petőfi Sándor u. 23.

Bővebb információk a 0266/317726 telefonszámon, vagy a www.mncr.ro honlapon.

Várjuk Önöket!

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.