Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kivonat a Calea Neamului Egyesület Kiáltványából

 

 

Abból az elvből kiindulva, hogy egyetlen román állampolgárt sem lehet kötelezni arra, hogy a román állam területén létező hivatalos nyelvtől eltérő nyelvet ismerjen, és hogy minden román állampolgárnak joga van arra, hogy ezen a nyelven beszéljen helyi vagy központi hatóságokkal, úgy véljük, hogy meg kell állapítani, hogy Romániában az egyetlen hivatalos nyelv a román, beleértve Hargita, Kovászna és Maros megyét is, és ebben a tekintetben előírni az  állami intézmények alkalmazottai számára e nyelv tényleges ismeretének kötelezettségét.

Ebben a tekintetben szükségeltetik egy címzetes szaktanárokból álló bizottság előtt letett írásos és szóbeli vizsga ezen alkalmazottak részére a román nyelvtudásuk tesztelése érdekében. Az ellenőrző bizottságot a Román Akadémia állítja össze és akkreditálja közvetlenül, vagy az égisze alatt működő területi egységein keresztül. A Román Akadémia a politikai fórumok fölött áll, ezáltal biztosítva a küldetés objektivitását, a hozzá kapcsolódó, kompetencia által biztosított tekintéllyel.

Erre azért van szükség, mert a három megye, Hargita, Kovászna, Maros közintézményeinek számos alkalmazottja nem ismeri vagy nagyon kis mértékben birtokolja az ország hivatalos nyelvét, ezáltal megsértve a román állampolgárok alapvető jogát, hogy ezekkel az intézményekkel kapcsolatot teremtsenek.

E három megyében élő románok jogainak egyenlőnek kell lennie a többi közigazgatási egységben élőkével, ahhoz, hogy az alkotmány által meghatározott szuverén és független, egységes, oszthatatlan nemzetállam fogalma a valóságba is áttevődjön.

A román állampolgároknak a román állam hivatalos nyelvének használatához való természetes és alkotmányos jogának egyenlően kell érvényesülnie Romániában anélkül, hogy azt korlátoznák vagy alárendelve legyen egy nemzeti kisebbség jogainak.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.