FACIAS solicită respectarea drepturilor tuturor categoriilor de cetățeni din România

0

Articol disponibil în: Română

Foto cu caracter ilustrativ

 

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), militând pentru drepturile tuturor cetățenilor din România, a efectuat o serie de demersuri în ceea ce privește persoanele care execută pedepse privative de libertate și care au suferit abuzuri din partea statului, prin limitarea drepturilor prevăzute de lege.

Concret, în contextul epidemiei COVID-19 cu care se confruntă România, prin Decretul nr. 195/2020 a fost instituită starea de urgență, iar actul normativ prevedea o serie de măsuri excepționale impuse în această perioadă. O parte dintre acestea vizau Justiția (Anexa 1, Capitolul V), fiind prevăzute măsuri care au restrâns considerabil exercițiul principalelor drepturi și recompense prin care se realizează în concret respectarea dreptului la viaţa privată şi de familie al persoanelor private de libertate aflate în executarea pedepselor. Cu titlu de exemplu, menţionăm dreptul la vizită şi dreptul de a primi bunuri prin sectorul vizită,  a căror exercitare a fost suspendată.

FACIAS a solicitat Administraţiei Naționale a Penitenciarelor, Guvernului României, Ministrului Justiției și Avocatului Poporului (Click aici pentru a vizualiza solicitările FACIAS) să dispună măsurile legale pentru ca drepturile acestei categorii de persoane să poată fi exercitate efectiv, cu respectarea normelor de protecție și siguranță sanitară. Astfel, fără a pune în discuţie raţiunea şi scopul pentru care aceste măsuri au fost instituite, înţelegând importanţa şi necesitatea lor, precum şi dezideratul ocrotirii dreptului la viaţă şi sănătate al oricărei persoane, indiferent de statutul ei la un moment dat, dar subliniind totodată că limitările exerciţiului acestor drepturi nu trebuie să afecteze substanţa lor, FACIAS a atras atenţia că soluţiile oferite în „compensare” (extinderea exerciţiului dreptului la convorbiri telefonice şi al comunicări on-line) trebuie să fie proporţionale cu aceste limitări substanţiale şi de natură a reprezenta o alternativă efectivă, iar nu iluzorie, pentru realizarea scopului declarat, acela de a „a favoriza relaţia cu familia şi aparţinătorii, pentru perioada stării de urgenţă”.

Urmare demersurilor FACIAS, ANP a dispus măsurile necesare pentru diminuarea, pe perioada stării de urgenţă, a tarifelor practicate pentru apelurile telefonice, precum şi pentru asigurarea în mod corespunzător a aprovizionării şi menţinerii unor preţuri realiste a bunurilor de larg consum de către toţi operatorii comerciali care deservesc punctele comerciale din interiorul penitenciarelor (sau chiar reducerea preţurilor la produsele comercializate). (Click aici pentru a vizualiza răspunsul M.J. din 04.2020)

Totodată, în demersurile menţionate, având în vedere că închisorile sunt epicentre pentru boli infecțioase, datorită nivelului mai ridicat de factori de risc pentru infecție, contactului strâns inevitabil în zone adesea supraaglomerate, slab ventilate, instalații nesanitare și accesului slab la servicii de sănătate în raport cu populația civilă,  luând în considerare şi  faptul că unităţile penitenciare din reţeua Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt expuse fenomenului de supraaglomerare, ce rămâne, în continuare, fără soluţie după abrogarea Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu şi rămânerea în pasivitate a autorităţilor naţionale în adoptarea unor măsuri alternative, FACIAS a solicitat autorităţilor responsabile să ia în considerare invitaţia adresată la 25.03.2020 de către Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care a propus măsuri radicale urgente, îndemnând ”guvernele şi autorităţile competente să acţioneze rapid în vederea unei reduceri a numărului persoanelor aflate în detenţie” prin eliberarea, de exemplu, a ”deţinuţilor celor mai în vârstă, a celor bolnavi şi a delincvenţilor care prezintă un risc slab”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy