Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma intézményi diszkriminációval vádol a Hargita Megye Tanácsa által kiutalt összegek méltánytalan elosztásával kapcsolatban a román közösségek között

 

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) egy közösségi oldalon közzétett bejegyzésében elítéli a megyei tanács által a Hargita megyei román közösségekkel szemben a pénzeszközök egyenlőtlen és igazságtalan elosztásával elkövetett „intézményi diszkriminációt”.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) szerint a megye északi részén fekvő román települések számára kiutalásra javasolt összegek jóval alacsonyabbak, mint a magyar helységeknek javasoltak, hangsúlyozva, hogy az összegek etnikai kritériumok szerinti elosztása elfogadhatatlan módszer.

Teodor Dobrean, a PNL megyei tanácsosa az AGERPRES-nek kifejtette, hogy a megyei tanács PSD és PNL képviselőcsoportjait nem hívták meg a gyergyószéki RMDSZ csoport megbeszéléseire ezen összegek elosztásáról, és az október 13-i, csütörtöki rendes ülésen elhangzott forráselosztási javaslatok jóval kisebbek voltak, mint az év elején, a költségvetés előkészítéséről szóló tárgyalások során elfogadottak.

Kimutatta, hogy Maroshévíz számára egymillió lej kiutalásáról állapodtak meg, de az RMDSZ-csoport javaslata ennek a pénznek a felét tette ki, és néhány túlnyomórészt román lakosságú település esetében a megegyezett összegnek csak a harmadát javasolták.

„Idén nagyon nagy az aránytalanság a Gyergyói-medence túlnyomóan magyar lakosságú településeinek juttatott források között, mint például Remete 1 millió lej, Ditró 700 000 lej, Alfalu 900 000, Csomafalva 900 000 lej. Ez azt jelenti, hogy a mi településeink sokkal alacsonyabb értéket képviseltek, mint a többségi magyar lakosságú települések” – mondta Teodor Dobrean.

A helyzetre való tekintettel a PNL és a PSD tanácsosai kérték, hogy vegyék le a napirendről azokat a projekteket, amelyeken keresztül a Gyergyói-medence településeinek, köztük a magyar lakosságú településeknek juttattak pénzt, ezekről a megyei tanács egy soron következő rendkívüli ülésén tárgyalnak majd.

A liberális tanácsos arra kívánt felhívni a figyelmet, hogy az év elején a három terület, Csík, Udvarhely és Gyergyó között osztják szét az összeget, és az érintett területek politikai frakcióinak meg kell tárgyalniuk az RMDSZ többséggel a pénzösszegek elosztását, amely tárgyalásra Gyergyószentmiklóson nem került sor.

„Tehát a Gyergyó-medencei elosztásról nem esett szó, a gyergyószéki RMDSZ vezetők egyoldalúan álltak elő ezekkel a javaslatokkal, anélkül, hogy egyeztettek volna a román települések polgármestereivel és a román közösség megyei tanácsos képviselőivel. Reméljük, hogy a következő ülésre ismét sikerül konszenzusra jutni, hogy az összegeket helyesen osszák el. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan válság, amelyet a gyergyószéki RMDSZ csoport hozzáállása generált, amely nem konzultált a többi északi területek politikai pártjaival a Megyei Tanács rendelkezésére álló összegek elosztásáról.(…) Ezzel az elosztási móddal a román közösséget diszkriminálják, és megfosztják bizonyos összegektől, amelyek megilletnék őket, beruházásokat hajthatnának végre, fejlesztéseket végezhetnének” – mutatott rá Teodor Dobreanu.

Arra is utalni kívánt, hogy a megye kiegyensúlyozott fejlődése, nem pedig etnikai szempontok szerinti fejlődése mellett szól, mert a beruházások hiánya miatt a megye döntően románok lakta északi területe alulfejlettségnek van kitéve.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.