Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) elítéli Kalmár Ferenc magyar tisztségviselő autonómiakövetelését

 

 

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma határozottan elítéli Kalmár Ferenc úr, a Román-Magyar Vegyes Bizottság magyar elnökének kijelentéseit és megközelítését, amellyel “autonómiát és kollektív jogokat” kér a romániai magyar kisebbség számára. Az ilyen feszültséget és instabilitást gerjesztő kijelentéseket szigorúan el kell ítélni a NATO határain zajló katonai konfliktus kapcsán, a területi követelések és a terjeszkedési törekvések teljességgel elfogadhatatlanok!

Az FCRCHM felhívja a figyelmet arra, hogy Romániában a kisebbségek jogait példamutatóan tiszteletben tartják, hazánk Európának ezen a részén kivételt képez a nemzeti kisebbségek jogait illetően. Hangsúlyozzuk, hogy Romániában a magyar közösség minden szinten élvezi az anyanyelvű oktatást, a szellemi véleménynyilvánítás teljes szabadságát, a politikai képviseletet minden intézményi szinten, a magyar nyelvű tömegtájékoztatást és sajtót, és a sor még folytatható. Mindezt úgy, hogy a határmenti román közösségek hatalmas elnemzetietlenítési folyamaton mennek keresztül, beleértve a magyarországi román közösséget is, amelyet folyamatosan és módszeresen magyarosítanak.

Kérjük a Külügyminisztériumot, hogy tíz év szünet után értékelje újra a Román-Magyar Vegyes Bizottság tevékenységének módját. Nem fogadhatunk el ilyen nyilatkozatokat egy magyar tisztviselőtől, akinek a közös megoldások megtalálásán és a hatékony párbeszéden kellene dolgoznia. Sajnos jelenleg a Bizottságon belül a magyar fél dacos követeléseket és nyilatkozatokat fogalmaz meg, míg a román fél nem közöl egyértelműen egyetlen fontosabb célt sem.

Románia képviselőinek a következő témákkal kellene foglalkozniuk: A Gojdu-hagyaték visszaszerzése; az erdélyi illegális ingatlanátruházások problémája, a Magyar Külügyminisztérium irányítása alatt álló cégek erdélyi történelmi épületeinek megvásárlására irányuló kampány; a revizionista eszmék és az expanzionista diskurzus magyar hivatalnokok általi elutasítása; az erdélyi magyar tisztviselők diplomáciai normák megszegésével és román kollégáik jelenléte nélkül történő utazásának beszüntetése; etnikai kritériumok alapján történő szegregáció az iskolákban; a magyar kormány által Erdélyben befektetett finanszírozás és összegek tisztázása, teljes átláthatóság e beruházási projektekkel kapcsolatban, stb.

Az etnikai kritériumokon alapuló autonómia alkotmányellenes célt és a román állam területi integritása elleni támadást jelent, ezért határozottan elutasítjuk ezeket a kijelentéseket, és ellenezzük a revizionista akciókat!

Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma

Dragoș Burghelia elnök

 

2022.10.21
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.