Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Tiltakozó akcióra készül a „Solidaritatea Sanitară” Szövetség

 

Tekintettel arra, hogy Románia kormánya nem teljesítette az egészségügyi ágazat szintjén és az egészségügyi rendszerben dolgozó alkalmazottakra vonatkozó kollektív munkaszerződés tárgyalására és aláírására kötött megállapodás alapján fennálló kötelezettségeit, a „Solidaritatea Sanitară” Szövetség bejelenti egy konzultálási folyamat megindítását a tagszervezetekkel és a szindikátus tagjaival egy széleskörű tiltakozó akció megszervezésére nézve.

A tiltakozás egészen általános munkabeszüntetésig mehet, a munkavállalók teljes joggal rendelkeznek ezen szélsőséges tiltakozási forma bevetésére. A végső döntés a FSSR Koordináló Tanácsának kezében van, a tanácskozásra Bukarestben 2018 október 12-én kerül sor.

Főbb követelmények:

1) A Kollektív Munkaügyi Szerződés tárgyalása és aláírása az egészségügyi szektor szintjén, a Kormány által kötött megállapodás szerint.

2) A 2019-es fizetésemelést 2019 januárjától kezdődően az összes olyan munkavállalói kategóriában, akik nem részesültek az alapbér emeléséből.

3) A szociális juttatások tiszteletben tartása azáltal, hogy az étkezési utalványokat ugyanolyan szinten adóztatják, mint az ebédjegyeket (vagy élelmiszer-standardként értelmezik), és eltávolítják az élelmiszersegélyt a 30% -os határértékről (a 153/2017. Törvény 25. cikke), ennek a határértéknek csak a munkakörülményekre vonatkozó juttatásokat kellene tartalmaznia.

4) A bónuszok tárgyalása és minimális és maximális értékek közötti megadása közötti egyenlőtlenségek megszüntetése a kórházi alkalmazottak minden kategóriájára nézve, beleértve az Egészségügyi Minisztériumnak alárendelt kórházakat is.

5) A bérjog módosítása a “Solidaritatea Sanitara” Szövetség által benyújtott kérelmek alapján.

6) Szombati és vasárnapi bónuszok kifizetése az alapfizetés 100% -os szintjén és a kapcsolódó összegek 30% -os határértékből való eltávolítása, ez a határ csak a munkakörülményekre vonatkozó bónuszokat tartalmazhatja.

7) Az ügyeletre és műszakra járó bónuszok emelése az új alapbérhez igazítva; élelmiszerjogok biztosítása az ügyeletekben.

8) A méltányosság bevezetése a nyugdíjrendszerre vonatkozóan, az egész hozzájárulás idejének figyelembe vételével, beleértve a kumulatív normáknak megfelelőt is.

9) Üdülési utalványok biztosítása minden kórházi dolgozó számára, ezek értékének eltávolítása a 30%-os határértékből, ez a határ csak a munkakörülményekre vonatkozó bónuszokat tartalmazhatja.

10) A dolgozók munkakörülményeinek és a betegek kezelési körülményeinek javítása az egészségügyi egységek finanszírozásának növelésével.

A Koordinációs tanács üléséig előzetes tiltakozóakciókat terveznek, mint:

– japán sztrájk 2018 október 5-től figyelmeztetésként a kollektív munkaszerződéssel foglalkozó ágazati szintű tárgyalások megakadályozása miatt

– sztrájkőrség állítása az Egészségügyi Minisztérium elé 2018 október 12-én

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.