Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Fidesz bocsánatkérésre és nyilatkozatának visszavonására szólítja fel Románia elnökét

Fotó: Reuters

A Fidesz határozottan elítéli Klaus Iohannis román elnök magyarellenes nyilatkozatát, és arra kéri Románia elnökét, hogy kérjen bocsánatot a magyaroktól.

A magyarországi kormányzó párt reagált Klaus Iohannis szerdai televíziós beszédére. Az államfő kifejtette véleményét, miután a Képviselőház szerdán hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet. Klaus Iohannis szerint a PSD, a parlamenti többségi párt, „azért harcol, hogy Erdélyt a magyaroknak adja”. Az elnök magyarul köszöntötte a PSD elnökét és azt kérdezte: vajon mit ígért neki Orbán Viktor a megállapodásért cserébe?

A párt közleménye rámutat, hogy az utóbbi napokban a román állam képviselői többször is kirohantak a magyarok ellen, szerdán pedig „Románia első embere nyilvánosan, a szükségállapot idején, a magyarok ellen, az RMDSZ ellen, Magyarország ellen és Orbán Viktor ellen uszít”.

A közleményben még az is elhangzik: „Szomorú, hogy miközben Magyarország segélyt küld Romániába az erdélyi magyaroknak, addig Románia elnöke, a belső politikai harcok következtében, etnikai feszültségeket szít, ezzel a legsötétebb időkre emlékeztetve”.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a Fidesz érdekelt a Romániával való jó kapcsolatok kialakításában, és nyitott az együttműködésre „ebben a nehéz helyzetben, amikor különösen függünk egymástól.”

A Fidesz arra kéri a román elnököt, hogy „kérjen bocsánatot a magyaroktól, vonja vissza felelőtlen nyilatkozatát, és mutasson nagyobb tiszteletet a magyarok iránt.”

“Minden magyar felelős minden magyarért!” – mondta Fidesz.
Un comentariu la “A Fidesz bocsánatkérésre és nyilatkozatának visszavonására szólítja fel Románia elnökét

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük