Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Legyünk felelősségteljesek! Állítsuk meg a száraznövényzeti tüzet!

 

Évente jelentős számú száraznövényzeti tűzzel szembesülünk, amelyek többségét olyan polgárok okozzák, akik nincsenek tisztában azzal, milyen veszélynek teszik ki magukat, és embertársaikat is.

A hétvégén a hivatásos és önkéntes katasztrófaelhárítási erők több mint 20 alkalommal avatkoztak be a száraz növényzet ellenőrizetlen égésének oltására.

A lángok több mint 150 hektár száraz növényzetet emésztettek fel, 2 esetben a tüzek átterjedtek a fenyőerdők aljára is.

A jelentős anyagi károk vagy emberáldozatok veszélye nagyon magas, mivel a tüzek nagy része lakások, melléképületek vagy erdőalapok közelében keletkezett.

Kérjük a polgárokat, hogy legyenek felelősségteljesebbek és tartsák be az alábbi megelőzési szabályokat a területtisztítási tevékenység végzésekor:

-szélcsendes időben végezzék a műveletet

-adagonként hordják csomóba száraz növényeket, növényi maradványokat, hogy az égetés ellenőrizhető legyen

-olyan helyen történjen az égetés, ahol a lángok nem veszélyeztetik az erdőalapot, építményeket, elektromos és távközlési hálózatot, a földgáz és üzemanyagszállító vezetékeket, vagy egyéb gyúlékony anyagokat

-5 méteres körzetben tisztítsák meg a növényzettől az égő kupac körüli területet

-az égetés kizárólag nappal történjen

-biztosítsák az oltáshoz szükséges eszközöket és anyagokat

-állandóan felügyeljék az égetést

-teljesen oltsák el a tüzet a helyszín elhagyása előtt

-tilos a tűzfészkek földdel való letakarása

Figyelem!

Az 537/2007-es kormányrendelet előírásainak megfelelően „a növényi hulladékok, szemét, gyúlékony anyagok égetése a biztonsági előírások betartása nélkül” vagy „nyílt tűz használata olyan helyeken, ahol a lángok veszélyeztetik az épületeket, lerakatokat, mezőgazdasági területeket, erdőket, ültetvényeket és egyéb környéket” 1000-től 2500 lejig terjedő pénzbírsággal büntethető.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.