Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Afrikai sertéspestis gócpont a kőrispataki 40-es vadászalap területén

Illusztráció

2020 május 21-én egy Kőrispatak környéki vadászat során elejtett vaddisznókból mintákat küldtek a brassói Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz és a laborvizsgálatok afrikai sertéspestist mutattak ki.

2020 május 22-én jóváhagyták a betegség terjedésének megakadályozását szolgáló intézkedési tervet úgy az érintett vadászati alapra, mint a környező terültekre, illetve településekre.

-A hatóságok a betegség felbukkanásától számított 13 kilométeres sugarú körben jelölték ki az érintett zónát, amelybe Maros és Hargita megyei területek, illetve települések is beletartoznak.

-A fenti területeken az összes vaddisznót ki kell lőni és mintát kell venni a tetemekből.

-A vaddisznókat bio-biztonsági körülmények között szállítják a gyűjtőközpontokba, a teszt eredmények megérkezéséig.

– A fertőzött területről való kilépéskor külön fertőtlenítőket kell felszerelni a helyi támogató egység rácsán keresztül.

– Tilos a háziállatok közlekedése / legeltetése a fent említett területen, ideértve az állattenyésztést is.

– Bármilyen okból tilos illetéktelen személyeknek a fent említett területeken tartózkodni.

Az állatorvosok biztosítják a biztonsági övezetben található állatállomány felügyeletét, a háziállatok nem járhatnak ki a gazdaságokból.

A fertőzött terület és a tamponzóna lakosságát tájékoztatni kell.

A Hargita megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, illetve a helyi támogató egységek – a városháza gondoskodik az intézkedések végrehajtásáról, és biztosítja annak a területnek a megfigyelését, ahol a vaddisznót lelőtték.

Hargita megye Prefektusi Hivatala
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük