Fonduri europene în valoare de peste un miliard euro pentru dezvoltarea a șase județe. Harghita e pe listă

0

Articol disponibil în: Română

Agenția pentru Dezvoltare Regională gestionează la nivel regional bugetul alocat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional REGIO 2014-2020, la nivelul a șase județe din România, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Aceste fonduri sunt destinate implementării proiectelor de investiții pentru dezvoltarea Regiunii Centru, derulate de către primării, consilii județene, firme private sau universități din județele menționate.

Până în prezent, din 2014, pe acest program au fost lansate peste 40 apeluri de proiecte, depunându-se un număr de 1972 de cereri pentru finanțare, a căror valoare totală este de aproape 9,5 miliarde lei. Proiectele depuse au solicitat fonduri pentru investiții în proiecte de transfer tehnologic, dezvoltarea mediului de afaceri, scăderea emisiilor de carbon, restaurarea și regenerarea patrimoniu cultural, drumuri, dezvoltarea structurilor turistice din stațiuni, modernizarea serviciilor și locuințelor sociale, modernizarea unităților de educație, dar și în dezvoltarea orașelor și comunităților urbane. Toate cele aproape 2000 de cereri de finanțare au intrat în procesul de evaluare și selecție realizat de către experții ADR Centru, iar dintre acestea un număr de aproape 730 de proiecte au fost aprobate spre finanțare și au semnat contractele până la sfârșitul lunii iunie 2020, atrăgând spre dezvoltare în Regiunea Centru mai mult de un miliard euro.

Cele mai multe dintre aceste proiecte, respectiv 260 de contracte, alocă aproape 170 milioane lei pentru dezvoltarea firmelor cu până la 9 angajați, iar alte 139 întreprinderi private au obținut peste 414 milioane de lei pentru dezvoltare. Toate aceste structuri de afaceri, la care s-au adăugat și șapte incubatoare de afaceri au creat peste 3.000 noi locuri de muncă, mai mult de 80% din proiectele mediului de afacerii fiind deja finalizate, diferența urmând a se finaliza până în trimestrul IV al acestui an. Pe lângă acestea, sunt în plin proces de implementare 17 proiecte depuse de consiliile județene din regiune, care utilizează peste 1,2 miliarde lei  pentru reabilitarea a mai mult de 400 km de drumuri județene. În plus, 58 de proiecte semnate de către primării și consilii județene au atras 290 milioane de lei pentru proiecte de reabilitare termică a clădirilor de spitale, școli, și alte edificii publice, iar câteva mii de apartamente din zeci de blocuri vor fi reabilitate energetic în cadrul a 17 proiecte în valoare totală de peste 136 milioane lei. La acestea se adaugă un număr de 32 de obiective de patrimoniu turistic cultural, respectiv cetăți, biserici, muzee ce utilizează 206 milioane lei pentru reabilitare și reintroducere în circuitele turistice. Edilii din municipiile și orașele regiunii au pregătit și derulează proiecte REGIO contractate pentru creșterea calității vieții cetățenilor, îmbunătățirea mobilității persoanelor, bunurilor și serviciilor, creșterea calității iluminatului public și reconversia spațiilor publice neutilizate, prin 90 de proiecte care solicită mai mult de 1,6 miliarde lei din fonduri nerambursabile, iar la acestea se adaugă încă 96 de proiecte ale administrației publice locale pentru mediul social, adică tot ce înseamnă educație, sistem medical și sprijin pentru persoane defavorizate, unde resursele europene atrase depășesc 640 milioane lei. Nu în ultimul rând, trebuie amintite proiectele contractate care solicită peste 80 milioane lei pentru dezvoltarea mediului universitar și cele 7 proiecte semnate cu autoritățile locale pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din Regiune, ce beneficiază de sume nerambursabile de aproximativ 84 milioane lei.

Pentru a maximiza rata de succes a cererilor de finanțare depuse, dar și absorbția acestor fonduri disponibile, am organizat mai multe evenimente, inclusiv în mediul online, am discutat punctual cu beneficiarii și monitorizăm cu atenție implementarea proiectelor contactate, în calitate de Organism Intermediar pentru POR. În același timp, ca urmare a contactului permanent cu cei ce solicită fonduri sau cu cei ce deja au semnat contracte de finanțare, înaintăm Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care are calitatea de Autoritate de Management a POR, sinteze ale propunerilor de îmbunătățire, de fluidizare sau simplificare a procedurilor de lucru venite din partea celor cu care lucrăm. Încercăm să răspundem cât mai rapid la solicitările pe care le primim, să anticipăm ce ar putea merge mai greu și să susținem beneficiarii de fonduri, pentru a păstra profesionalismul pe care l-am obținut deja în cei peste 20 ani de activitate anterioară în derularea de fonduri la nivelul celor șase județe. Scopul nostru este să absorbim fondurile contractate pentru dezvoltare în regiune, deoarece asta înseamnă beneficii pentru cetățeni, dezvoltare economică și noi locuri de muncă, atragerea de turiști, adică siguranță socială și competitivitate la nivel național și european”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Activitatea ADR Centru presupune o muncă susținută din partea întregii echipe ce își are sediul principal la Alba Iulia, dar și în celelalte cinci județe din regiune. Prin proiectul semnat recent de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru cu AMPOR, reprezentată de MLPDA, pentru cererea de finanțare cu titlul: „Sprijin acordat în perioada 01.01.2020 – 31.12.2021 pentru OI din cadrul ADR CENTRU în implementarea, monitorizarea, informarea şi comunicarea la nivel regional a POR 2014 – 2020, respectiv pentru închiderea POR 2007 – 2013 (CF 3)”, cod MySMIS 137249, ce se derulează în perioada 01.01.2020 – 31.12.2021, această activitate de informare, sprijin, consultanță și cooperare continuă în ritm susținut. Valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea nerambursabilă, este de 48.893.058,30 lei, din care finanțarea nerambursabilă din FEDR este de 50,95%, adică 24.910.346,21 lei.

Obiectivul general al proiectului cu titlul de mai sus îl reprezintă asigurarea sprijinului financiar necesar Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru pentru realizarea activităților specifice atribuțiilor delegate prin Acordul-cadru de delegare a atribuțiilor privind implementarea POR 2014-2020. Proiectul va sprijini implementarea transparentă şi eficientă a POR, prin îndeplinirea corespunzătoare și la timp a tuturor atribuțiilor delegate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional către ADR Centru în calitate de Organism Intermediar.

Pentru a vedea situația contractelor semnatea proiectelor depuse sau lista nominală a proiectelor ce se finanțează puteți accesa secțiunea Situația proiectelor din site-ul regional al programului, www.regio-adrcentru.ro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy