Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Szakképzés és átképzés, Borboly Csaba által Brüsszelben felvetett témák

A fenntartható versenyképesség a SEDEC szakbizottság napirendjén szerepelt

“A közös európai kihívás és a megoldások együttes keresése nem jelentheti a nyelv sajátosságainak, a kisebbségi jogoknak a figyelmen kívül hagyását a képzésben, az oktatásban, a digitalizáláshoz és a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, a kevésbé fejlett régiók infrastruktúráját és az új gazdasági kihívásokat, amelyekkel a fejlett régiók találkoznak. Ezek szorosan kapcsolódnak a társadalmi egyenlőséghez és az ellenálló képességhez “- mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottságának előadójaként részt vett a szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra szakbizottság (SEDEC) október 1-jei ülésén Brüsszelben.

“A készségfejlesztő program megújítása európai szinten valóban érdekes kérdés. A német, román, olasz, magyar és francia munkaerőpiacokat is érinti. A kihívások, a problémák, a válság ezúttal közös kérdés, és ezért szükségünk van közös fellépésre, koordinációra, kutatásra, innovációra és esélyegyenlőségre “- mondta Borboly Csaba.

A Borboly Csaba által összeállított dokumentáció nagymértékben hozzájárul a tagállamok gazdaságának a járványidőszak utáni fellendüléséhez, tekintettel arra, hogy az elmúlt hónapok megszorító intézkedései több ágazatban elbocsátásokhoz vezettek. A jelentés javaslatokat fog tartalmazni a fiatalok foglalkoztatásának, a munkaerő-piacon való elhelyezkedésének előmozdítására a felnőttképzési és átképzési lehetőségek révén.

Borboly Csaba, a Régiók Bizottságának nyolc éven át tartó tagjaként a mai ülésen kijelentette, hogy a kutatás és az innováció egyensúlyának elsőbbséget kell élveznie, kiemelten kezelve azokat a projekteket, amelyek lehetőséget kínálnak a kevésbé fejlett régiók számára, hogy partnerek legyenek az innovációhoz való hozzáférésük megkönnyítésével, a régiók közötti különbségek figyelembevétele nélkül. Legalább a készségek tekintetében nem szabad megengedni azokat az újításokat, amelyek nem veszik figyelembe a regionális különbségeket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a 2016. évi kompetenciák menetrendjének közleménye a helyi és regionális önkormányzatok szerepére hivatkozik, akkor ez a szempont jelen helyzetben elmarad.

Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az előttünk álló új kihívásokra való tekintettel a készségfejlesztési menetrend a 2021–2027 közötti finanszírozási időszakban minden tagállam helyi és regionális igényeinek megfelelő rendelkezéseket tartalmazzon.

A fiatalok álláspontjának megismerése érdekében Borboly Csaba online kérdőív segítségével konzultált véleményükkel. A válaszok Romániából, Magyarországról, Belgiumból, Máltáról és Spanyolországból érkeztek. A válaszok többsége kiemeli az elhúzódó válság miatti aggodalmat, és a készségek megfelelő fejlesztését látja megoldásnak a legyőzésére. A válaszadók több mint háromnegyede fontosnak tartja, hogy régiótól, nemtől, társadalmi státusztól vagy kisebbségtől függetlenül mindenki részesüljön az új kompetencia-menetrend végrehajtásának eredményeiből.

A bizottság a program 12 intézkedésével az elhelyezkedéshez szükséges készségekre összpontosít azáltal, hogy szövetségesként együttműködik a tagállamokkal, a vállalatokkal és a szociális partnerekkel a reform érdekében. Lehetőséget kínál az egész életen át tartó tanulásban való részvételre mindenki számára, és hogy az uniós költségvetés igénybe vétele katalizátorként mozgósítsa az emberek készségeibe való állami és magánberuházásokat. A program célja, hogy a szociális jogok európai pillérében rögzített, a képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz való jog Európa-szerte érvényes legyen, a városoktól kezdve a távoli, vidéki területekig, mindenki javát szolgálva.

“A jelentés elkészítése érdekében konzultáltunk a regionális egyetemek, oktatási szervezetek és a vállalkozói szféra véleményével. A közös fellépés szükségessége egyértelmű, és a regionális szereplők tervek helyett konkrét intézkedésekre várnak “- zárta beszédét Borboly Csaba.

A véleménytervezet vitájának várható időpontja 2020. november 25.

A SEDEC ülése megtekinthető az alábbi linken: https://youtu.be/TEC7aVyuT9Q

Borboly Csaba RB tevékenysége a https://cor.borbolycsaba.ro/ oldalon követhető.

A RB hivatalos oldala: https://cor.europa.eu/en

 

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük