(FOTO) Câtiva mii de persoane la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic de la Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

Câteva mii de persoane au participat duminică, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor, cu ocazia Paştelui Catolic, informează AGERPRES.

În ciuda vremii reci, participanţii la ceremonial au început să se adune pe platoul din faţa Palatului Administrativ cu mult înainte să înceapă slujba religioasă. Oamenii au adus coşuri în care se aflau ouă roşii, şuncă, drob, friptură sau prăjituri, iar mulţi au venit cu flori în mâini, acestea urmând să înfrumuseţeze masa de Paşti.

Unii dintre participanţi au purtat costume populare secuieşti şi foarte multe familii au participat alături de copii, cărora le-au mici pregătit mici coşuri cu ouă roşii şi bucate de Paşti, pentru ca, în acest fel, tradiţia să fie transmisă mai departe. Atât coşurile de nuiele,  cât şi şervetele brodate aşezate peste bucate au poveşti lor, multe fiind folosite doar pentru acest ceremonial.

La fel ca în anii precedenţi, slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficiată, de la un altar improvizat, de fostul episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, alături de mulţi preoţi catolici.

După slujbă, preoţii au mers printre oameni şi au sfinţit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale. Ei le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc.

Pentru prima dată, a fost adresată urarea de „Paşte fericit” şi în limba română.

La Miercurea Ciuc, tradiţia sfinţirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită, care adună oamenii împreună şi care s-a transformat, în timp, într-o sărbătoare a comunităţii maghiare, la ea participând oameni şi din satele din împrejurimi.

Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul oraşului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.

În prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea Ciuc.

sursa foto: Facebook/Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy