Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Egy pocsolya lett az állatok fürdőhelye a Csalhó-hegységben

A Csalhó Nemzeti Park Facebook-oldalán számos egyedi fénykép készült vadon élő állatokról, amelyek szomjukat oltották vagy fürödtek egy hegyi „medencében”.

A tavalyi felvételekből készített összeállításban a park képviselői által felszerelt térfigyelő kamerákon medvék, szarvas, de vadmacska is látható.

A Csalhó Nemzeti Park országos érdekű védett terület, IUCN osztályozás szerint a II. kategóriába tartozik, Románia északkeleti részén, Neamț megye nyugati területén található.

A természetvédelmi terület Neamț megye közép-nyugati szélén (a Hargita megyei határ közelében), Gyergyóbékás, Csalhó, Táska, valamint Békás közigazgatási területén fekszik, a DN12C országút közelében, amely összeköti Piatra-Neamț városát Gyergyószentmiklóssal.

A Keleti-Kárpátok területén, annak központi részén helyezkedik el, és 8396 hektár területet foglal el (amely a Csalhó-hegység kemény konglomerátumaiból áll), és védett területeket foglal magában, mint a Polița cu Crini (tudományos és botanikai természetvédelmi terület) és a Dörgő- vízesés (a természet emlékműve).

A növényvilág védett példányai között öt növényfajt találunk, amelyek a természet műemlékévé nyilvánítottak: a havasi gyopár, a boldogasszony papucsa, a sárga tárnics, a piros sötétkosbor és a zergeboglár. Egyéb ritka védett fajok: európai vörösfenyő (az egyetlen tűlevelű, amely lehullatja tűit), tárnics, erdélyi májvirág, tavaszi hérics, nyugati kökörcsin és angyalgyökér.

A rezervátum védett, ritka állatfajai között felsorolhatjuk: a fekete sast, a hegyi sast, a zergét, a medvét, a farkast, az őzet, a hiúzt, a vadmacskát, a héját, a siketfajdot és a tengelicet.

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.