Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Érdekképviselet és forrásszerzés a helyi közösségek számára – Borboly Csaba céljai, Brüsszelben

  • Hargita Megye Tanácsa Virtuális Képviseleti Irodája tevékenységének értékelése

A globalizációt, a technológiát és az általa kínált lehetőségeket be kell építeni a helyi közigazgatási intézményekbe, hogy a helyi közösségek azonos ütemben fejlődhessenek, és senki ne maradjon le.

A cél eléréséhez szükséges a helyi érdekek regionális, országos és európai szintű képviselete.

A brüsszeli Virtuális Képviselet tizenkét éves tevékenységéről, valamint Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa elnökének több mint tíz éves tevékenységéről a Régiók Európai Bizottságánál tartottak sajtótájékoztatót február 6-án, hétfőn a Megyeháza Galériában.

Ebben az időszakban 8 fő témával foglalkoztak és hívták fel az Európai Unió figyelmét: konfliktusok a nagyragadozókkal, ifjúsági programok, oktatás, mezőgazdaság, kevésbé fejlett régiók, projektek, turizmus, helyi értékek.

A Virtuális Képviseleti Iroda fő tevékenységeit 32 szervezett rendezvényen, mintegy 80 000 résztvevővel, 15 féle hagyományos termék népszerűsítésével számszerűsítették.

„A virtuális iroda célja, hogy rendezvények formájában, vagy akár finanszírozott projektek generálásával képviselje Brüsszelben a helyi, turisztikai sajátosságokat, a kultúrát és a különféle kihívásokat” – értékelte Lukács Éva, Hargita Megye Tanácsa Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának koordinátora.

A fiataloknak szentelt tevékenységgel kapcsolatban a 2022-es, az ifjúság európai évével összefüggésben Béres Tünde, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának tanácsadója beszélt, értékelve, hogy Hargita Megye Tanácsa kész volt meghallgatni a fiatalok hangját. Eredményként említette a fiataloknak szánt tér kialakítását, a Tehetségmágnes projekten belül a Hargita hazavár alkalmazás kidolgozását, amelyen keresztül a fiatalok megismerhetik a helyi szintű lehetőségeket.

Borboly Csaba elnök tevékenysége 55 plenáris ülést, 358 szakbizottsági és frakcióközi bizottsági ülést, mintegy 300 európai jogszabály-módosítást foglalt magába.

„Sokszor nem látszik mi történik Brüsszelben, egy ötlet esetében hosszabb időre van szükség a döntés meghozatalához. Nagy hangsúlyt fektettünk a döntések befolyásolására és az európai jogszabályok módosítására, hogy a lehető legközelebb álljanak a helyi sajátosságokhoz. Az egyik legnagyobb kihívás a források helyi szintű bevonása, az európai források közelítése és felhasználása. A nemzetközi tevékenység nagyon fontos, és Hargita Megye Tanácsa rendkívül fontos partnernek bizonyult” – értékelte Borboly Csaba

Csak László szakértő nagyra értékelte a Borboly Csaba elnök felkérésére megfogalmazott vélemények fontosságát olyan területeken, mint az ifjúsági és a környezeti változások, kiemelve, hogy ezek a Régiók Európai Bizottságában kidolgozott jogi dokumentumok megjelennek a Hivatalos Lapban. az Európai Bizottság véleményét.

Csak László szakértő nagyra értékelte Borboly Csaba elnök felkérésére megfogalmazott véleményezések fontosságát olyan területeken, mint az ifjúsági és a környezeti változások, kiemelve, hogy ezek a Régiók Európai Bizottságában kidolgozott jogi dokumentumok véleményezésként megjelennek az EB Hivatalos Közlönyében.

„Véleményezés nélkül semmit sem lehet tenni, és ami fontos, hogy egy jogalkotási folyamatban, a következő támogatási időszak előkészítésekor minden alkalommal kikérik az RB véleményét. Ezt a véleményt figyelembe kell venni, és ennek az a jelentősége, hogy az önkormányzatok véleménye egyértelműen megjelenjen a jogalkotási eljárásban” – jegyezte meg a szakértő.

Borboly Csaba az RB-ben végzett munkája kezdetén meglátta annak lehetőségét, hogy új ötleteket, tabutémákat tegyenek le az asztalra.

„A legjobb eredmény az, hogy Európa jövőjét tekintve a legfontosabb dokumentumba bekerül az általunk megfogalmazott, a képességek fejlesztésére vonatkozó javaslat, hogy a fiatalok kapjanak egy alapcsomagot, ami az idegennyelv-tanulást, a konnektivitást jelenti. Ezt a tevékenységet igyekszünk folytatni, mert ha nem is látszik, de eljutottunk oda, hogy a megye minden európai intézmény szintjén ismert legyen, mint elképzelésekkel, jövőbeli projektekkel rendelkező terület. Ezzel a tevékenységgel néhány Brüsszel által finanszírozott partnerségnek köszönhetően sok pénzt sikerült behoznunk, és keresettek vagyunk a partnerségekben és az európai szintű rendezvények szervezésében, így a tevékenység révén hasznot hozunk a megyének” – hangsúlyozta Borboly Csaba.

  • Hargita Megye Tanácsa Sajtóirodája tájékoztatásaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.