Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Február 11 a Betegek Világnapja

Február 11-e a betegek világnapja, ezen a napon világszerte imádkoznak a betegek gyógyulásáért és azokért, akik segítik őket a gyógyulás felé vezető úton. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020-ban a járványügyi korlátozásokkal együtt is összesen több mint százezer beteget vizsgáltunk, kezeltünk, láttunk el.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020-ban 19.378 beteget kezeltünk folyamatos bennfekvési rendszerben. További 11.120 pácienst egynapos bennfekvés keretében láttunk el, a kórházi járóbeteg rendelőkben pedig 71.765 páciens részesült kivizsgálásban. A családtervezői rendelőben összesen 2.013 személy vett részt nőgyógyászati szűrésen, illetve családtervezői tanácsadáson.

A számok összességében mintegy 25 százalékos csökkenést mutatnak 2019-hez viszonyítva. A világjárvány miatt más kórházaknak akár ötven százalékos csökkenéssel is szembe kellett nézniük.

„Munkánk célja a betegek megfelelő ellátása, ezért dolgozunk, erre irányulnak erőfeszítéseink. A betegek világnapja alkalmából is fontosnak tartjuk elmondani, hogy a gyógyító munka középpontjában a betegnek kell állnia, az ő problémájának megoldása, az ő segítése a legfontosabb. Ugyanakkor ennek a munkának a során tiszteletben kell tartanunk a beteg méltóságát is. Ezt az üzenetet juttattuk el idén a világnap alkalmából a kórház minden alkalmazottjához” – hangsúlyozta ki dr. Konrád Judit.

„A betegek gyógyulását, minél jobb ellátását szolgálják fejlesztéseink, nagy volumenű beruházásaink. Évről-évre egyre több esetet tudunk ellátni és nagymértékben bővültek az egészségügyi szolgáltatások is. Hargita Megye Tanácsa részéről a koronavírus járvány ideje óta támogatjuk a megyei kórház kisegítő személyzetét is. Az ő munkájuk is elengedhetetlen, hogy ezekben a nehéz időkben a járvány hatásait a minimálisra csökkentsük” – tette hozzá az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba.

A kórházi gyógyító munkának a gondoskodás is része: az intézményben betegeink testi és lelki szükségleteinek ellátásáról is gondoskodunk, ez kiegészíti a gyógyító munkát. A betegeket ellátó, ápoló személyzet munkája mellett fontos a gondoskodásban részt vevők tevékenysége is, bár róluk kevesebb szó esik. Ezért az idei világnapon felvázoljuk ezen alkalmazottak tevékenységét.

„Ezen szolgáltatások bemutatásával erősíteni szeretnénk betegeink bizalmát intézményünk irányába. Ha jobban megismerik a kórház működését, bizonyára nyugodtabban töltik a kórházi időszakot” – mutatott rá dr. Konrád Judit.

Szociális munkás akcióban

A kórházban 8 szociális asszisztens dolgozik. Munkájuk nagyon értékes mind a betegek, mind pedig a hozzátartozók számára, hisz egyebek mellett az ő feladatuk a közvetítés az ápoló személyzet és a hozzátartozók között. Ők azok, akik felhívják a hozzátartozókat, amennyiben a beteg ezt nem tudja megtenni és ők azok, akik a hozzátartozók hívásaira is válaszolnak, amikor beteg családtagjukról érdeklődnek.

Lelki támasz

A betegek lelki megújulását intézményünkben nyolc pszichológus segíti. Vannak, akik állandó jelleggel egy-egy osztályon dolgoznak és vannak, akik igény szerint több osztályra bejárnak. Bátorítást kereső pácienseink az ápoló személyzettől érdeklődve juthatnak el hozzájuk.

Intézményünkben kórházi lelkész is szolgálatot teljesít. Emellett lelki támogató tevékenységet végeznek intézményünkben a Szociális Testvérek Társaságának tagjai is, az ő segítségüket is lehet kérni az ápolókon keresztül.

A tisztaság fél egészség

Ez a kórházban mindenképpen igaz. A kórházi sterilizálóban 14 személy dolgozik. Ők például 121 vagy éppen 134 Celsius-fokon, gőzben, magas nyomás alatt sterilizálják a műszereket, kötszereket, mindent, aminek nemcsak tisztának, hanem teljesen sterilnek is kell lennie. A sterilizáló részleg felújítás alatt áll, modern gépek kerültek ide 2020-ban.

A mosodában 12 személy dolgozik, hatalmas, egyszerre 35 kilogramm ruhát befogadó mosógépekben forog a harminc kórházi osztály szennyese. Külön úton kapják a szennyest és viszik ki a tiszta ruhát és külön mossák a fertőző betegeket ápoló osztályok ágyneműit, ruhaneműit. Központi adagolással kerül be a mosószer a mosógépekbe.

Takarító és beteghordó összesen 141 dolgozik a kórházban.

Szállítás, kapuszolgálat, karbantartás

Pácienseink szállítását az interklinikai vizsgálatokra az egyes kórházi épületek között több saját mentőautóval végezzük, a kórház szállítási osztályán 12-en dolgoznak. 66 fős munkaerő áll rendelkezésre a kisebb munkálatok és a mindig adódó javítások elvégzésére. A kapuban és az ajtóknál 19-en dolgoznak, a közhiedelemmel ellentétben nem azért, hogy a betegeket megállítsák, hanem, hogy eligazítsák.

Az étel is a gyógyulást szolgálja

A kórház élelmiszerrészlegén 19-en tevékenykednek és a tavaly év elején befejeződött felújítás, a felszerelés korszerűsítése mellett azóta számos más újdonság is van. A kórház dietetikus szakemberei kibővítették és átalakították az alapanyagok skáláját, amelyekből főznek és jelentősen megreformálták a különböző menüket is. Többféle gyümölcs, zöldség, édesség áll rendelkezésre, rendszeresítették az alapanyagok között a halat, és sikerült elérni, hogy az egyes beszállítók a minőségen is emeljenek. Az új konyhai gépekkel az egészséges étkezés felé is nagy lépést lehetett tenni, a nagy kapacitású elektromos sütőben például minimális mennyiségű zsiradék felhasználásával sütnek vagy párolnak ízletesre húst vagy zöldséget.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük