Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Cioloș baklövése, Kelemen idegei és az Orbán Viktor tényező

 

Liviu Avram, az Adevărul újságírója azt írja, hogy Dacian Cioloș a minap egy üdvös ostobaságot követett el (ha ostobaság volt, és nem egyéb), amelynek a koromfekete éjszakában felvillanó villámláshoz hasonló szerepe volt: ha egy másodpercre is, megvilágította a környezetet. Segít tájékozódni.

Kelemen Hunor és Orbán Viktor/fotó: adevărul.ro

 

Június 27-én, Dacian Cioloș aláírásával a Renew Europe európai parlamenti csoport levelet küldött az EB elnökasszonyának, amelyben Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési tervének felfüggesztését kéri mindaddig, míg a budapesti kormány meg nem változtatja a jogszabályait oly módon, hogy megkönnyítse az európai pénzek elköltésének követhetőségét, az esetleges csalások felfedezését és megbüntetését.

Július 7-én Dacian Cioloș a Twitteren jelentette be, hogy a brüsszeli ügyvezetés felfüggesztette Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési tervét – ezt az információt Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke azonnal tagadta.

Liviu Avram újságíró szerint Kelemen Hunornak volt a legfurcsább reakciója erre az incidensre.

Kelemen Hunor kijelentése a következő volt: “Soha nem tárgyaltunk a koalícióban, ez nem a koalíció álláspontja, nem a kormány álláspontja, hanem Dacian Cioloș álláspontja és ő nem képviseli a koalíciót, ő nem képviseli Romániát, hanem egy parlamenti csoportot képvisel, amelynek jelenleg a vezetője. Nem értek egyet Dacian Cioloș ezen megközelítésével, és úgy gondolom, hogy elkövette az egyik legnagyobb hibát, amelyet a politikában el lehet követni, és tudják hogy van ez, egyetlen számla sem marad törlesztés nélkül a politikában. Óriási hibát követett el, egyetlen európai parlamenti képviselőnek sem szabad beavatkoznia egy ilyen kapcsolatba, és a Bizottság megtette a szükséges pontosításokat, Cioloş úr sietett, hős akart lenni, nem sikerült. ”

A nyilatkozatból egyértelműen kiderül, hogy Kelemen Hunor nem csak azt rótta fel Cioloş- nak, hogy nyilvánosan hamis információkat közölt, hanem a magyar helyreállítási és rezilienciaépítési tervhez kapcsolódó teljes megközelítést, vagyis az Ursula Van Der Leyennek címzett levelet. Ami jelentősen megváltoztatja a kérdés adatait, mert a levél nem mentes a politikai legitimitástól.

Liviu Avram újságíró megemlíti, hogy Orbán Viktor kormányának számos szoros mérkőzése van az Európai Bizottsággal – a jogállamiság, a bevándorlás, a melegek elleni törvényhozás -, és egy hasonlóan szoros mérkőzése Soros Györggyel.

“Például az Soros-ellenes keresztes hadjárat, amelyet Orbán Viktor a pandémia okozta egyéves szünet után csak újfent megismétel, minden bizonnyal csak arra törekszik, hogy a vezető köré gyűjtse a népet egy olyan karakterrel szemben, akinek három halálos bűne van: gazdag, magyar és zsidó. A legfrissebb budapesti hírek szerint úgy tűnik, hogy a bevándorlás levese is hirtelen újramelegítést élvez.

A melegellenes jogszabályok ügyében már ugyanazt a taktikát látjuk alkalmazni, csak ezúttal Orbán Viktor nemcsak népét, hanem más államokat is szövetségre bír: Brüsszellel szemben éppen ilyen front van születőben, a visegrádi csoport és Szlovénia részvételével.

A jogállamisággal kapcsolatban valóban komoly a vita. Nagyon nehéz elfogadni, hogy az európai pénzekkel kötött szerződések abszolút teljesítője a miniszterelnök veje, hogy Orbán Viktor európai pénzből hat kilométeres vasutat épített gyermekkori faluja és a szomszédos község között, vagy hogy közpénzből, ugyanabban az 1800 lakosú faluban, 3800 nézőnek megfelelő futballstadiont épített ”- állítja az újságíró.

Liviu Avram emlékeztet arra, hogy ilyen dolgok történtek Romániában is, de az eredmény nem volt éppen jó: Victor Ponta a költségvetésből finanszírozott egy stadiont választási hűbérben, Târgu-Jiu-ban, Liviu Dragnea pedig gyermekének egy labdarúgócsapatot készített és stadiont épített Turnu Măgurelen. Az ilyen hazánkban zajló kezdeményezéseknek azonban nem volt túl jó eredménye: Liviu Dragnea dubákat javít Rahovában, Victor Pontát pedig eunuchként alkalmazták Erdogan padisah sorozatfilmjében.

Visszatérve Magyarországhoz, Liviu Avram újságíró azt írja, hogy a Fidesz által kinevezett örök főügyész (a mandátumokat 24 évre, 2028-ig meghosszabbították) soha nem talál semmi rosszat sehol. Magyarország nem volt hajlandó részt venni az Európai Ügyészség intézményében, és mindenkinek ad egy hazait, aki arról mer érdeklődni, hogy hogyan költi el az európai pénzeket.

A helyzet ilyetén állása mellett, és ismerve a taktikáit várható, hogy Orbán Viktor a jogállamiság kérdésében ugyanazt a célt követi: ne maradjon egyedül. Lengyelország már ott van, és nem sok hiányzott, hogy Románia is mindkét lábával ott legyen- csak emlékezzenek a Iordache Bizottság tevékenységére és egész Európa erre adott reakciójára, de Liviu Dragnea és Orbán Viktor közötti nagy és hirtelen jött barátságra is, míg az előbbi még egyfajta abszolút úrként még itt volt.

Időközben Románia másik utat talált, de a jogállamiság problémái – legyenek az ősidőkből örököltek, vagy a Dragnea-korszakban születtek – koránt sincsenek megoldva. És az egyik leggennyesebb továbbra is az Igazságszolgáltatásban végbement bűncselekményeket nyomozó osztály. Miután megszüntetését olyan világosan és egyértelműen követelte Európa összes érintett testülete, nagy rejtély, hogy a jelenlegi bukaresti kormánykoalíció egyetlen pártja, amely támogatja létét – akár önmagában, akár másként álcázva – az RMDSZ. Noha gyakran jelentősen magasabb IQ-val bizonyultak, mint sok román politikus, a Szövetség vezetői a Különleges Osztályt illetően továbbra is leragadtak a kezdetleges diskurzusnál, amely létrehozásához vezetett: DNA-ügyészek, akik kínozzák a lelkeket és romba döntenek sorsokat. Ha valóban ez lenne a helyzet, a Különleges Osztálynak három év alatt ideje lett volna az ilyen gazemberek jelentős gyűjteményét bemutatni.

Vagy a Különleges Osztály (SS- Sectia Speciala)) szüretelése csak a Ploiesti „Narancsra” vonatkozik, akit semmilyen ítélet nélkül küldtek bíróság elé, és néhány más Bihar megyei „Narancsra”- volt nagyváradi DNA ügyészek, akik már saját maguk kérték, hogy a Különleges Osztály fejezze be már a rájuk vonatkozó munkáját. Ez a mérleg magáért beszél, elmondva, hogy milyen nevetségesek voltak a Különleges Osztály létrehozására felhozott érvek, és amelyeket az RMDSZ vezetői folyton idéznek.

És remélem, mindenki számára világos: mindaddig, amíg a Különleges Osztály továbbra is fennáll – akár önmagában, akár másnak álcázva – Romániának peres ügyei, vitája és mérkőzése lesz az Európai Bizottsággal a jogállamiságról. Vagyis Orbán Viktor nem lesz egyedül “- mondta az újságíró.

Végül Liviu Avram befejezés helyett a következő kérdést teszi fel: Az RMDSZ elsősorban a budapesti kormány politikáját vagy annak a kormánynak a politikáját támogatja, amelynek része?

forrás: adevarul .ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük