Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kétnyelvű online útmutató – A közintézmények és az állampolgárok közötti interfész

 

 

Gyakorlatias ajándékban részesültek Hargita megye lakói a Prefektusi Intézmény Napján, amelyet április 2-án ünnepeltek. Jean Adrian Andrei prefektus egy kétnyelvű útmutatót indított útjára, amely segít mind a román mind a magyar anyanyelvű állampolgároknak eligazodni a közérdekű információk között.

A Prefektusi Intézmény Napja, első kiadás. A prefektusi intézmény mintegy 2000 éves. A „prefektus” szó a latin nyelvből ered, jelentése „az, akit elöljáróvá tettek…”. Az ókori Rómában az állam által kinevezett tisztviselő volt, jól meghatározott hatáskörrel. A „prefektus” fogalmával Munténiában és Moldvában már a fejedelemségek egyesülése (1859) előtti időkben találkozunk, a jelenlegi kifejezést az 1864 április 2-i községi törvény állapította meg. A prefektust az uralkodó, majd a király nevezte ki, a politikai és adminisztratív vezetésben fontos feladatokat látott el. Megyeszékhelyünk, Csíkszereda történelmében 11 prefektust és 13 alprefektust tartunk számon, mondta Jean Adrian Andrei.

Az 544/2001-es törvény 5 (2) cikke alapján a közintézmények és hatóságok kötelesek évente közzétenni és frissíteni egy közérdekű információkat tartalmazó tájékoztatót.

Annak érdekében, hogy az útmutató hasznos és bárki számára elérhető legyen, a XIII főfejezet – a bemutatott 55 közintézmény fő tevékenységi területe alapján – tartalmazza a legfontosabb információkat az intézmények elérhetőségeiről, azok hatásköréről és az általuk nyújtott közszolgáltatásokról.

A Hargita megyei közintézmények útmutatója megtalálható itt .
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.