Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A kormány megemelte a veszélyes időjárási jelenségek által érintett lakosságnak nyújtott gyorssegély összegét

 

2022 augusztus 3-án, szerdán Románia kormánya megemelte az idén 6 millió lej keretein belül folyósított rendkívüli segély összegét az árvíz, földcsuszamlás vagy veszélyes meteorológiai jelenség által érintett családok és egyedülállók támogatására, közli a Munkaügyi és Társadalmi Szolidaritási Minisztérium.

Az intézkedésre az építési költségindex akár 80%-os emelkedése következtében került sor az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb statisztikai árközlője szerint, így a gyorssegély értéke átlagosan 50%-kal nőtt a tavaly hasonló helyzetekre nyújtotthoz képest.

-10 000 lej azoknak a családoknak és egyedülállóknak, akiknek otthona 75%-ot meghaladó arányban érintett (a 2021-ben jóváhagyott 6 000 lejhez képest);

-7000 lej azoknak a családoknak és egyedülállóknak, akiknek otthona 50%- 75% közötti arányban érintett, (2021-ben 4000 lej);

-4500 lej azoknak a családoknak és egyedülállóknak, akiknek az otthona 25%-50% közötti arányban érintett (2500 lej/2021);

-2500 lej családok és egyedülállók számára, akiknek otthona 25%-ig érintett (1500 lej/2021);

-1500 lej azoknak a családoknak és egyedülállóknak, akiknek háztartási eszközei megsérültek, azok számától és típusától függetlenül (1000 lej/2021).

Emberi élet elvesztése esetén a Kormányhatározat 7500 lej megítéléséről is rendelkezik, függetlenül az áldozatok számától.

Továbbá, tekintve, hogy az éghajlatváltozás következtében rendkívül nagy a valószínűsége a rendkívüli időjárási jelenségek bekövetkezésének, és ez gyors hatósági reakciót és az érintett lakosság azonnali támogatását igényli, a gyorssegélynyújtás leegyszerűsített eljárással történik, így már nem kell az árvíz által érintett családnak vagy személynek kérelmet kitölteni, sem társadalmi felmérést végezni.

A névleges sürgősségi segélyt a munkaügyi és társadalmi szolidaritási miniszter vagy az erre kijelölt személy hagyja jóvá a hivatalok által kiállított kifizetési és szociális ellenőrzési bizonylatok alapján, a megyei vagy helyi vészhelyzeti bizottságok támogatásával, valamint a kárbecsléssel foglalkozó bizottság megállapításai alapján. A bizonylatokat az érintett települések polgármesterei és a prefektusok hagyják jóvá.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.