Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A kormány, amelynek az RMDSZ tagja, diszkriminálja a Hargita megyei román közösségeket

 

Mint minden évben, a kormány a romániai megyékben lévő településeknek pénzösszegeket utal ki. Idén a legutóbbi költségvetési kiutalásnál a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ csúfot űzött a Hargita megyei román közösségekből. Azokon a Hargita megyei településeken, ahol az RMDSZ-nek nincs politikai irányítása, nagyon csekély összegeket utaltak ki, szinte csúfságból.

– Gyergyóholló község 30 lej egy lakosra❗️

– Borszék város 500 lej egy lakosra❗️

– Bélbor község 230 lej egy lakosra❗️

– Maroshévíz Megyei Jogú Város 0 (nulla) lej egy lakosra❗️

– Gyergyóditró község 200 lej egy lakosra❗️

– Gyergyóalfalu község 300 lej egy lakosra❗️

– Gyergyócsomafalva község 350 lej egy lakosra❗️

– Salamás község 13 lej egy lakosra❗️

– Gyergyóvárhegy község 27 lej egy lakosra❗️

és a példákat folytathatnánk.

Nehéz időket élnek a Hargita megyei románok, nincs is kinek panaszkodniuk, mert az Országos Diszkrimináció Elleni Tanácsnál az RMDSZ kinevezett embere van. Ide jutottak a Hargita megyei románok.

Beszéltem a legtöbb Hargita megyei polgármesterrel, akiket pénzügyileg ellehetetlenítettek, de nem reprodukáljuk pontosan azt, amit mindenki mondott, mert őket meg kell védeni, mivel diszkrimináció célpontjai. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb polgármester azt mondta, hogy találkoztak már politikai vagy etnikai okok alapján történt kiutalásokkal, de ennyi csúfolódással, mint a mostani kormány részéről, amelynek az RMDSZ is tagja, soha nem találkoztak.

Sajnos az aktuális politikai konjunktúrában semmit nem lehet tenni. Minden intézmény, amelynél lehetne jelenteni a diszkriminációt, annak a kormánynak van alárendelve, amelynek az RMDSZ is tagja.

Az alábbiakban egy Hargita megye diszkriminált polgármesterei által aláírt nyílt levél olvasható.

Mielőtt elolvasnánk, nagyon fontos, hogy megértsük, hogy tényszerűen és jogilag egyes Hargita megyei román közösségek finanszírozásának megnyirbálásával az a kormány, amelynek az RMDSZ is tagja, a Hargita megyei magyaroknak is nagy rosszat tett. Ez a bosszú visszavág, mert a PNL nem marad örökké hatalmon. A PNL után nagy valószínűséggel a most diszkriminált román politikusokból álló párt kerül hatalomra. Mit gondolnak, mit fognak tenni azok a román politikusok, akik ugyanolyan rosszak, mint a magyarok? Természetesen bosszút állnak, és megnyirbálják a magyar közösségek finanszírozását is. És mindez éppen most történik, amikor a románok és a magyarok viszonyát a relaxáció és az összefogás jellemezte, de mit tegyünk? Ez van. Az RMDSZ egyes politikusai csak ostobaságokat csinálnak, amiket majd a romániai magyarok fognak idővel megfizetni.

NYÍLT LEVÉL

Mi, Hargita megye szociáldemokrata polgármesterei mélységes felháborodásunknak adunk hangot amiatt, ahogyan önök hozzájárultak ahhoz, hogy az általunk képviselt közösségeknek saját belátásuk szerint és minden alap nélkül utaljanak ki összegeket a Kormányzati Tartalékalapból. Nagyon komolyan fontolgatjuk, hogy lemondunk ezekről az összegekről, amelyeket „jóindulattal” utaltak ki, mert ezek csak „porhintés”, és maximális csúffá tevés.

Emlékeztetjük Önöket, hogy ez a pénz nem az önöké, hogy tetszés szerint rendelkezhetnének vele, és nem a polgármestereké, hanem az ország városaiban, községeiben élők szükségleteinek kielégítésére szolgálnak, és azoknak a projekteknek a befejezésére, amelyek szintén a közösségek javát szolgálják.

Az öntudatlanság és rosszhiszeműség, amit azokkal a partnerekkel való bűnrészességben tanúsítottak, akikkel (még mindig) kormányoznak (értsd RMDSZ), nyilvánvaló! Még annyi tisztesség sem szorult önökbe, hogy az egyensúly és a tisztesség minimális látszatát megőrizzék! Gátlástalanul diszkriminálják a román közösségeket és taszítják őket az alulfejlettség irányába!

Maroshévíz megyei jogú város nem Hargita megyében van? A Hargita megyei PNL elnökét arra szólítjuk fel, hogy bocsásson egy térképet a felettese rendelkezésére egy térképet, talán megtudja, hogy van négy megyei jogú város és maroshévíznek is kiutal a 0-nál (nullánál) nagyobb összeget.

Maximális arroganciával űztek csúfot a polgárokból! Ne merészkedjenek magyarázatokkal jönni, mint például, hogy nem ismerték az általunk képviselt közösségek szükségeit, vagy efféle maszlagok. Kormányon levő pártokként az önök feladata tudni!

SZÉGYEN CÎȚU!

SZÉGYEN PNL!

SZÉGYEN A KORMÁNY CINKOSAIRA!

Aláírók:

Romeo Țepeș-Focșa, a PSD Hargita elnöke, Gyergyóholló község polgármestere

Dumitru Olariu, Maroshévíz polgármestere

Radu Taran, Galócás község polgármestere

Valentin Mîndru, Salamás község polgármestere

Rusu Vasile, Gyergyóvárhegy község polgármestere

Marcel Vancu, Gyegyótölgyes község polgármestere

Mihail – Dumitru Tinca, Vasláb község polgármestere

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük