Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyarország hivatalosítani fogja a termőföld vásárlást Romániában

 

A magyar kormány úgy döntött, hogy magántőke-alapot hoz létre termőföldek vásárlására a közép-kelet-európai régióban.

A Termőföld Magántőkealappal meg szeretnék vetni az alapjait a magyar agrárvállalkozások nemzetközi terjeszkedésének – ez derült ki a Magyar Közlönyben július 16-án, pénteken megjelent kormányrendeletből.

A magyar sajtó szerint a kormány ezt a feladatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszterre bízta, akinek biztosítania kell a tőkealap működtetéséhez és nyilvántartásba vételéhez szükséges feltételeket a Magyar Export-Import Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Eximbank Zrt.) által.

Részletek:

-Szijjártó Péternek biztosítania kell az alapkezelő kiválasztását szeptember 30-ig

-majd az alapkezelőn keresztül létre kell hoznia a tőkelapot 400 millió euró keretösszeggel

-ennek 70%-át, 280 millió eurót a költségvetés biztosítja (a fennmaradó 30%-ról nem ismeretesek részletek)

-a tőkealap finanszírozásához szükséges, 280 millió eurónak megfelelő forintösszegről már Varga Mihály pénzügyminiszter feladata

A rendelet nem határozza meg pontosan, hogy a magyar kormány hol és milyen feltételek mellett kívánja megvásárolni ezeket a földeket.

Az a tény, hogy Magyarország nem jár el helyesen, egyértelműen kiderül a saját jogszabályaiból. Amit nem szabad náluk az országban, Romániában akarják alkalmazni.

Budai Gyula, a Magyar Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkárának kijelentései szerint azok a személyek, akik magyar termőföldet adnak el külföldieknek, akár 5 év börtönnel is sújthatók.

Így a magyar büntető törvénykönyv szerint a mezőgazdasági földterületek külföldieknek történő értékesítésével foglalkozó vevők és eladók, ügyvédek és közjegyzők 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Magyarország feltette magában, hogy azt csinálja más országokban, amit otthon büntetnek.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.