Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A kormány támogatja az energiaszámlák kifizetését

A kormány új intézkedést fogadott el a téli áram- és gázszámlák kiegyenlítésére. E sürgősségi rendelet révén 5,2 millió háztartás kap támogatást villanyszámlájának, 2,2 millió háztartás pedig gázszámlájának kifizetéséhez.

Az áramfogyasztás tekintetében azok a természetes személyek részesülhetnek a kompenzációs rendszerben, akik villamosenergia -fogyasztása 2021. november 1. és 2022. március 31. között 150 kWh és 1000 kWh között van. A villamosenergia -kompenzációs rendszer célja, hogy kompenzációt biztosítson a villamosenergia -számlák kifizetéséért 21 baniig kWh-ként.

Azok a háztartási fogyasztók, akik a földgázfogyasztással kapcsolatos kompenzációs rendszerből részesülnek, olyan személyek, akiknek földgázfogyasztása 2021. november 1. és 2022. március 31. között 80 m3 és 1000 m3 között van. A földgázfogyasztással kapcsolatos számlák kompenzálását 25% -os arány alkalmazásával, 125 lej / MWh referenciaár mellett érik el. Alapvetően a lakossági fogyasztók profitálhatnak a földgázszámla 25%-os csökkentéséből, de legfeljebb a referenciaár 125 lej / MWh értékéig.

“Ugyanakkor az RMDSZ kérte, hogy október közepétől a vállalatok is részesüljenek ebből a kompenzációs rendszerből”-mondta Bende Sándor képviselő.

Szeptemberben a román parlament elfogadta a kiszolgáltatott fogyasztóról szóló törvényt, amely révén mintegy 500 ezer háztartás kap támogatást, hogy villamos energia, földgáz és hőenergia költségeit fedezze. E kompenzációs rendszerből részesülhetnek azok a hazai villamosenergia- és földgázfogyasztók is, akik a kiszolgáltatott fogyasztókról szóló törvény szerinti támogatásban részesülnek.

Ha a kártérítés magasabb, mint a kiszolgáltatott fogyasztóknak nyújtott támogatás összege, a háztartási fogyasztók megkaphatják a kártérítés és a kiszolgáltatott fogyasztókról szóló törvény alapján nyújtott támogatás közötti különbséget.

„Ezekre a kompenzációkra szükség van az energiapiacokon a villamosenergia- és a földgázárak nemzetközi szinten történő emelkedése kapcsán kialakult helyzet összefüggésében, valamint e költségeknek a háztartások költségvetésében való növekedése által okozott hatásokkal összefüggésben. Románia nehezen viseli ezeket a költségeket ” – magyarázta Bende Sándor képviselő.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük