Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Guvernul ungar a renunțat la plafonarea prețului la carburanți pentru firme

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Guvernul condus de Viktor Orban a decis, după 8 luni, să renunțe la plafonarea prețului la benzină și motorină pentru firme şi să crească impozitul pe profitul excepţional al grupului petrolier MOL, a informat Agerpres, care citează Reuters.

Potrivit lui Gulyas, la recomandarea companiei petroliere MOL, începând de la miezul nopţii de sămbătă spre duminică, preţul plafonat de 480 de forinţi (1,19 euro) pentru litrul de benzină şi motorină va fi disponibil numai pentru vehiculele proprietate personală, utilajele agricole şi taxiuri, urmând a fi excluse autovehiculele deţinute de companii. Înăsprirea măsurilor este necesară pentru că rafinăria de la Szazlombatta, principala rafinărie din Ungaria a grupului MOL, va trece printr-o perioadă de lucrări mentenanţă şi nu va putea acoperi necesarul pieţei interne, a precizat Gergely Gulyas.

Guvernul condus de Viktor Orban a introdus acest plafon, care conform planurilor actuale ar urma să înceteze la finele lunii octombrie, în ideea de a proteja consumatorii de efectele inflaţiei, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Ulterior, Guvernul de la Budapesta a decis că de preţurile plafonate vor beneficia numai automobilele înmatriculate în Ungaria, o decizie care a provocat o dispută cu Uniunea Europeană.

Directorul general de la MOL, Zsolt Hernadi, a avertizat vineri că ar putea apărea probleme în aprovizionarea cu carburanţi dacă nu vor fi luate măsuri pentru a creşte importurile, având în vedere că rafinăria de la Szazlombatta nu poate produce suficientă motorină pentru a acoperi cererea internă nici măcar în condiţii normale, cu atât mai mult cu cât începând de luni urmează să fie oprită pentru lucrări de mentenanţă.

Separat, un decret guvernamental publicat sâmbătă arată că Guvernul de la Budapesta a decis să majoreze taxa pe profiturile excesive ale MOL, de la 25% până la 40%, de la 1 au august. Un set de taxe suplimentare pe bănci şi anumite companii a fost introdus în Ungaria în luna mai, în încercarea de a strânge aproximativ 800 de miliarde de forinţi şi a reduce un deficit bugetar în creştere.

Grupul MOL, companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, are operaţiuni în peste 30 de ţări, 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia.

„În România, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu o solicitare similară pentru partenerii din coaliție pe 20 iunie, în contextul în care prețul carburanților pentru populație sărise la acel moment de 9 lei per litru. Însă liberalul Florin Cîțu, pe atunci încă președinte al Senatului, a replicat că este „o prostie comunistă” și că vor fi cozi la benzină.”, scrie Adevărul.

În ultima zi alunii iunie,  Guvernul Ciucă a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților. Măsura a intrat în vigoare la 1 iulie și va fi valabilă trei luni, adică până pe 30 septembrie inclusiv. Pe 21 iulie, prețul la benzină a scăzut sub 8 lei pe litru, după trei săptămâni de la adoptarea OUG privind compensarea cu 50 de bani.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.