Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A kormány újra akarja nyitni a Gyergyótölgyes- Gerinces uránbányát

Virgil Popescu energiaügyi miniszter sajtónyilatkozatban jelentette ki március 23-án, kedden, hogy újranyitanák a Gyergyótölgyes -Gerinces (Neamț megye- Grinties) közötti uránbányát. Itt található Románia legnagyobb uránlelőhelye.

A cruceai uránbányát bezárják – mondta az energiaügyi miniszter, mert kimerült, de az ottani bányászok nem maradnak tevékenység nélkül, mert a 100-200 évig tartó bezárási folyamatban munkaerőre van szükség. Bányászokra lesz szükség az urán kinyeréséhez a Gyergyótölgyes- Gerinces közt megnyitott bányában is.

“A cruceai bánya gyakorlatilag kimerült, és beindul egy bányabezárási folyamat. Ez az első uránbánya bezárás Európában. Úttörők leszünk ezen a téren.

Megnyitjuk a Gyergyótölgyes-Gerinces bányát, egy másik uránbányát. Mindezeket a földvári feldolgozó gyárral együtt a Nuclearelectrica (…) fogja elvégezni.

Alapvetően a Nuclearelectricánál integrált nukleáris áramkörünk lesz, lesz uránérc-kitermelés, annak feldolgozása, üzemanyaggyár és nukleáris szempontból energiatermelés. A bányabezárási eljárásban annak érdekében, hogy a bányát biztonságossá tegyük, szükségünk lesz munkaerőre, szükségünk lesz azokra a bányászokra.

A bányabezárási eljárás az előírások szerint legalább 100-200 évig tart. Ez egy olyan eljárás, amelyhez sok munka szükséges, az első részben, majd apránként regresszív módon. Tehát nem kérdés, hogy a bányászoknak nem lesz tevékenységük.

Csak azokkal dolgozhatunk, akik ott dolgoztak, és akik tudják, miről van szó, és munkaerőre lesz szükségünk annál a bányánál is Gyergyótölgyes- Gerinces között található”– mondta az energiaügyi miniszter.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.