Hagyományos mesterségeket és az ’ije’ hímzést népszerűsítő projekt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A román ’ije’(népviseletben használatos hímzett női ing) és a hagyományos kézművességet népszerűsítő projektet indított el a Közösségbiztonsági és Drogellenes Egyesület (ASCA) Hargita megyei fiókja és az Országos Kábítószer-ellenes Hatóság (ANA) a Kábítószer megelőző-, felmérő- és tanácsadó Központ Hargita megyei kirendeltségével közösen.

Adriana Teslovan pénteki nyilatkozata szerint már az első találkozáson a résztvevők többsége kifejezte azt az óhaját, hogy saját kezűleg szeretnék kihímezni az általuk viselt hagyományos női blúzt. Habár a jelenlevők többsége beismerte, hogy eddig még sohasem varrt ilyesmit, annál nagyobb érdeklődést mutattak a hímzés technikájának elsajátítása iránt, sőt meg szeretnék győzni és rávenni ismerőseiket is a hagyományok ápolására.

Adriana Teslovan elmondta, hogy fotókiállítást és nyilvános eseményt szándékoznak szervezni „Az ije egyetemes napja”elnevezéssel, amelynek során bemutatásra kerülnek a mai ruházatokon is használt hagyományos hímzésminták.

A projekt keretén belül 15 „forrásszemély” azonosítására is sor kerül, akik a varrás, kötés, horgolás, tojásírás, szövés és fonás ősi mesterségeiben járatosak.

„A hagyomány népszerűsítése régi szenvedélyem és történetesen Alexandra Tifrea a Kábítószer megelőző, felmérő és tanácsadási Központ (CPECA) munkatársa is 7 éve már társam ebben. Így hát két éve elhatároztam, hogy az egyesületet is bevonom ilyen irányú projektekbe. Elhatározásomban megerősített a tavaly szerényen, önerőből megrendezett ’Ije napja’ pozitív visszhangja. Az akkori 30 résztvevő kifejezte óhaját ilyen jellegű időszakos események megszervezésére, ami nagyban ösztönzött Csíkszereda Önkormányzata által meghirdetett hagyományőrző pályázatra való jelentkezésre is”, mondta Adriana Teslovan.

A Közösségbiztonsági és Drogellenes Egyesület Hargita megyei fiókja, az Országos Kábítószer-ellenes Hatóság és a Kábítószer megelőző-, felmérő- és tanácsadási Központ közösen szervezi a „Hagyomány és modernizmus” elnevezésű, hagyományőrzést népszerűsítő programot, amely a város két román tannyelvű iskolájának diákjaihoz szól, a szabadidő hasznos eltöltésére kínál alternatívát az alkohol- és kábítószer fogyasztással szemben. Az „Ije inspirál” projekthez hasonlóan ez utóbbit is Csíkszereda Önkormányzata finanszírozza.

AGERPRES

www.agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy